Linkovi

Djurić: Formiranje ZSO najvažniji cilj 2016.


Marko Djurić, direktor kancelarije za KiM

Na poslednjem ovogodišnjem sastanku sa predstavnivcima Srba sa Kosova, direktor Vladine Kancelarije za Kosovo Marko Đurić je poručio da je formiranja Zajednice srpskih oština najvažniji cilj Kancelarije u 2016. godini.

U narednoj godini najvažnija aktivnost biće formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu, izjavio je danas direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i dodao da to znači i izgradnju sedišta Zajednice sa svim pratećim sadržajima za nesmetan rad.

Na sastanku sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova Đurić je rekao da Zajednica neće, kako to tvrdi Priština, biti istisnuta sa Kosova, već će zacementirati svoje prisustvo na terenu. A dalje pregovore sa Prištinom, kako kaže Đurić, treba očekivati u januaru iduće godine:

"Na pregovarački sto ćemo u predstojećoj godini nastojati da stavimo niz pitanja o kojima Priština do sada nije želela da razgovara, a koja su u neposrednoj vezi sa položajem Srba, njihovom imovinom, pravima i kvalitetom života. Neophodno je, i na održiv način rešiti pitanja koja su u vezi sa kulturnom baštinom i statusom i imovinom SPC."

Odgovarajući na pitanja novinara, Đurić je odbacio pisanje prištinske štampe koja tvrdi da Srbija blokira Austriju da zatraži međnarodni pozivni telefonski broj za Kosovo:

"Mi sprovodimo sve elemente Sporazuma – i one koji se odnose na uspostavljanje nove kompanije. Moram da pohvalim Telekom Srbije, koji je izradio obimnu studiju o osnivanju nove kompanije, napeg regulatora RATEL, koji je u komunikaciji i sa ITU-om, prokrajinskim regulatorom. Sve što je bilo da nas mi smo uradili."

Na sastanku sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova, direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju je najavio racionalizaciju trošenja budžetskih sredstava Srbije za korisnike na Kosovu. Kako je rekao Marko Đurić, cilj je da sredstva dobiju oni koji stvarno žive na Kosovu i Metohiji, a ne oni koji i čitavu deceniju tamo nisu kročili.

XS
SM
MD
LG