Linkovi

Đukanović u Vatikanu: Papa namjerava da posjeti CG


Predsednik Crne Gore Milo Đukanović uručuje poklon Papi Franji tokom susreta u Vatikanu, 8. oktobar 2018.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanovich boravio je u ponedeljak u posjeti Vatikanu. Nakon susreta sa poglavarom Rimokatoličke crkve, kazao je da papa Franjo ima namjeru da posjeti Crnu Goru i time pokaže uvažavanje "prema ogromnom kapitalu koji Crna Gora ima, a to je kvalitet medjuvjerskog i medjuetničkog sklada".

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se u Vatikanu sa poglavarom Rimokatoličke crkve, papom Franjom. Razgovor sa papom se ticao i crnogorskih i regionalnih prilika, kazao je Đukanović.

Papa je u punoj mjeri podržao ono što su dosadašnji rezultati u Crne Gore i njena stremljenja da nastavi putem evropske integracije i doprinosu stabilnosti regiona.

Predsjednik Crne Gore je istakao da je zahvalio na onome što je Vatikan do sada doprinosio da se očuvaju i afirmišu savremene vrijednosti Crne Gore i najavio da papa ima u perspektivi namjeru da posjeti Crnu Goru.

“Poziv za posjetu pape Crnoj Gori je na stolu. Svakako, da smo se danas dotakli tog pitanja i Sveti otac je saopštio svoju riješenost da u sklopu brige o našem regionu posjeti Crnu Goru. Papa je za sljedeću godinu najavio posjete trima državama iz našeg regiona, ali da nema nikakve dileme da će on nakon toga pronaći vrijeme da posjeti Crnu Goru i da na taj način pokaže uvažavanje prema jednom ogromnom moralnom kapitalu koji Crna Gora ima, a to je kvalitet multieničkog i multivjerskog sklada. Treba kazati da u svemu tome i Katolička crkva i katolička zajednica daju zaista vrlo prepoznatljiv doprinos”, rekao je Đukanović.

Posjeta crnogorskog predsjednika Vatikanu je potvrda odličnih odnosa Svete Stolice i Crne Gore, koji imaju duboke istorijske korijene i tradiciju međusobnog poštovanja, utemeljene Konkordatom o saradnji iz 1886.godine, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Đukanović je posjetio i sjedište Suverenog Viteškog Malteškog Reda, sa kojim je Crna Gora uspostavila diplomatske odnose 2006. godine, gdje mu je domaćin bio fra Đakomo Dela Tore del Tempio di Sangvineto, Veliki Majstor Malteškog Reda.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG