Linkovi

Djukanović u poseti Argentini


Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović sastao se sa predsjednikom Argentine Maurisijom Makrijem (Autor Služba za odnose s javnošću)
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović sastao se sa predsjednikom Argentine Maurisijom Makrijem (Autor Služba za odnose s javnošću)

Crnogorski premijer Milo Đukanović boravi u višednevnoj posjeti Argentini, državi u kojoj Crna Gora ima brojnu dijasporu. U Buenos Airesu je u prisustvu premijera osnovan Savez crnogorskih zajednica Latinske Amerike, čiji je cilj jačanje i međusobno povezivanje dijaspore, kao i bolja saradnja sa Crnom Gorom.

Premijer Milo Đukanović koji je prisustvovao osnivačkom Kongresu Saveza crnogorske zajednice Latinske Amerike, kazao je da će Vlada Crne Gore podržati sve konstruktivne predloge i planove crnogorske dijaspore.

Savez su osnovala brojna Udruženja crnogorskih iseljenika koji već dva vijeka naseljavaju Južnu Ameriku.

Predstavnici crnogorske dijaspore založili su se za jače međusobne, ali i za jačanje veza s Crnom Gorom, kao i za što brže otklanjanje jezičkih barijera, osnivanje škola i kurseva crnogorskog jezika.

Đukanović je pozvao poslovne ljude iz dijaspore da pronađu interes za razvoj biznisa u Crnoj Gori, i napomenuo da će Vlada podržati prave ideje.

"Želim diplomatiji imati podršku za sve da vas uvjerim da ćete u Vladi i u crnogorskoj konstruktivne predloge i planove od nacionalnog interesa", naveo je premijer.

On je dodao da i sadašnje generacije iseljenika daju doprinos razvoju Crne Gore.

"Zaista je vrijedno divljenja to što ste obnovili i osnovali zajednice ne samo u Argentini već i u Urugvaju, Boliviji, Meksiku, Peruu i što radite na njihovom osnivanju u drugim zemljama", rekao je Đukanović.

Premijer se u crnogorskoj Ambasadi u Buenos Airesu sastao sa počasnim konzulima Crne Gore u Argentini, Čileu, Brazilu i Urugvaju.

On je danas razgovarao sa argentinskim predsjednikom Maurisijom Makrijem, a tom prilikom, predstavnici vlada Crne Gore i Argentine potpisali su sporazum o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji.

Đukanović je položio cvijeće na grob čuvenog kapetana Miloša Vukasovića na groblju slavnih u Rekoleti, povodom 110. godišnjice od njegovog imenovanja za generalnog počasnog konzula Crne Gore u Argentini.

U Argentini živi nekoliko hiljada Crnogoraca čiji su preci, nakon bezuslovnog ujedinjenja i sloma crnogorske države 1918. godine napustili Crnu Goru i dobili, kako često kažu, velikodušnu pomoć Argentine da nađu mir i posao. Mnogi od njih sačuvali su tradiciju, jezik i običaje koje su donijeli iz Crne Gore.

XS
SM
MD
LG