Linkovi

Djukanović: Poziv u NATO vetar u ledja integracijama


Premijer Crne Gore Milo Đukanović na otvaranju šestog 2BS (To Be Secure) Foruma u Budvi. (Foto: Služba za odnose s javnošću)
Premijer Crne Gore Milo Đukanović na otvaranju šestog 2BS (To Be Secure) Foruma u Budvi. (Foto: Služba za odnose s javnošću)

Članstvo Crne Gore u NATO-u doprinijeće evropskoj stabilnosti i Crna Gora će osigurati da vrata Alijanse ostanu otvorena za region, poručio je premijer Milo Đukanović na otvaranju šestog 2BS (To Be Secure) Foruma u Budvi

Premijer Milo Đukanović kazao je da je poziv Crnoj Gori jedno od njenih najvećih dostignuća decenije i da vjeruje da će dati vjetar u leđa integraciji u Evropsku uniju.

On je istakao da će na samitu NATO-a u Varšavi biti razmatrane glavne bezbjednosne teme na najvišem nivou i da će Crna Gora biti prvi put biti za stolom kao pozvana zemlja.

„Vjerujem da saveznici prepoznaju naše napore i da će brzo ratifikovati protokol, te da će Crna Gora 2017. postati članica NATO-a. Formula našeg uspjeha je što naši partneri i prijatelji podržavaju naše ambicije i reformske napore u promovisanju demokratije“, rekao je Đukanović.

On je kazao da će potpisivanjem Pristupnog protokola Crna Gora biti korak bliže formalnom članstvu i da će istovremeno, to biti početak procesa njegove ratifikacije.

„Crna Gora će nastaviti sa predanim i odgovornim ispunjavanjem preostalih obaveza u oblasti vladavine prava, jačanja javne podrške, kao i ozbiljnim pripremama u vojno-odbrambenom sektoru za članstvo u Alijansi“, rekao je Đukanović.

On je naveo da je uvjeren da će saveznici, kao i do sada, to prepoznati i bez zastoja ratifikovati Protokol, i da će Crna Gora sljedeće godine u ovo vrijeme postati punopravna članica NATO.

„U međuvremenu, bićemo u prilici da učestvujemo u radu svih tijela Alijanse. Na Samitu NATO-a u Varšavi, na kojem će se na najvišem nivou raspravljati o najvažnijim temama za današnju evroatlantsku bezbjednost, prvi put će za istim stolom biti i Crna Gora, kao pozvana zemlja“, rekao je Đukanović.

On je kazao da je ubijeđen da će članstvo u NATO biti snažan vjetar u leđa Crnoj Gori i na polju evropskih integracija.

Premijer tvrdi da nedavni teroristički napadi u Briselu i Parizu pokazuju da je svako ranjiv i da niko ne može samostalno.

On je kazao da je članstvo u NATO i EU za jednu malu, balkansku zemlju, kao što je Crna Gora, jedini logičan izbor, put koji vodi održivoj i dugoročnoj stabilnosti, bezbjednosti i prosperitetu.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici, Maragaret Uehara, čestitala je Crnoj Gori na pozivu da postane članica NATO.

„Napravljena je istorijska pravda ovog puta. Crna Gora je napravila velike korake na putu ka NATO i dosta je uradila po pitanju domaćih reformi kako bi postala članica“, rekla je Uehara.

Na skupu je rečeno i da je još prije formalne obnove nezavisnosti, Crna Gora imala jasnu viziju da želi da bude dio evropske i evroatlantske porodice i da sa svojim susjedima gradi odnose bazirane na međusobnom uvažavanju i povjerenju, i zajedničkim interesima.

XS
SM
MD
LG