Linkovi

Đukanović: Mekejn neodvojivi dio savremene crnogorske istorije


foto arhiva (gov.me)
foto arhiva (gov.me)

Crnogorski zvaničnici u nedelju su uputili telegrame saučešća povodom smrti američkog senatora Džona Mekejna, ističući da je pokojni Mekejn bio istinski prijatelj Crne Gore koji je doprinio njenoj međunarodnoj afirmaciji i članstvu u NATO.

Predsjednik Milo Đukanović u telegramu je istakao da Mekejna žali kao čovjeka koji je "neodvojivi dio savremene crnogorske istorije", nazivajući preminulog senatora istinskim prijateljem Crne Gore.

“Povodom smrti vašeg plemenitog supruga i roditelja, senatora Džona Mekejna, ratnog heroja, jednog od najmarkantnijih američkih političara novijeg doba, i najagilnijih aktera svjetske politike, kojega su izuzetno postovali i njegovi politički neistomišljenici, u ime građana Crne Gore i u svoje ime, upućujem vam izraze najdubljeg saučešća”, naveo je Đukanović u telegramu.

Đukanović je rekao da će senator Mekejn ostati u trajnom sjećanju crnogorskog naroda kao istinski prijatelj koji je sa žarom pravog pobornika američkih vrijednosti u dužem periodu snažno podržavao demokratski napredak i reformski put nezavisne Crne Gore, doprinoseći bezrezervno međunarodnoj afirmaciji i punopravnog članstva u NATO.

"Klanjamo se njegovim sjenima", napisao je Đukanović, koji je bio crnogorski lider i u vrijeme glasanja o nezavisnosti 2006, kada je upravo Džon Mekejn snažno podržavao crnogorsku nezavisnost.

Vlada Crne Gore saopštila je putem Tvitera da je duboko ožalošćena što su SAD i svijet izgubili senatora Džona Mekejna, izražavajući duboko saučešće američkom narodu i senatorovoj porodici.

Telegram saučešća predsjednicima Senata i Predstavničkog doma SAD, Majku Pensu i Polu Rajanu, uputio je i predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović.

XS
SM
MD
LG