Linkovi

Đukanović: Niko i ništa nas neće skrenuti sa evropskog puta


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović govori na konferenciji o Zapadnom Balkanu (rtcg.me)
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović govori na konferenciji o Zapadnom Balkanu (rtcg.me)

Predsjednik Milo Đukanović, sa konferencije “Regionalna konvencija o EU integracijama Zapadnog Balkana", poručio je da Crnu Goru niko i ništa neće skrenuti sa puta evropskih integracija. Predsjednik države kaže da su primjetne namjere u stvaranju percepcije da Crna Gora možda i ne želi ostvarenje evropskog cilja.

"Nažalost, primjećujemo i da iz određenih političkih centara ima pokušaja prenaglašavanja postojećih problema, ili vještačkog kreiranja novih, kako bi se stvorila percepcija da Crna Gora možda i ne želi ostvarenje evropskog cilja, s namjerom da se naša zemlja usporava ili čak blokira na daljem putu ka članstvu u EU. Želimo da poručimo da nas niko i ništa neće skrenuti sa evropskog puta", rekao je Đukanović, na otvaranju konferencije “Regionalna konvencija o EU integracijama Zapadnog Balkana"

Ti centri, strukture ili pojedinci, kako je rekao, "očigledno ne shvataju ili brzo zaboravljaju događaje iz ranije ili skorije istorije ovog regiona".

"Mala Crna Gora je i u mnogo težim uslovima znala da opstane na evropskom kursu, često držeći u svojim rukama ključ za rješavanje problema od regionalnog značaja. Svima bi i danas moralo biti jasno: onaj ko usporava Crnu Goru, usporiće, možda i zaustaviti evropeizaciju Zapadnog Balkana. A ko ostavlja Zapadni Balkan na vanevropskom kolosijeku, limitira stabilnost, razvoj i konkurentnost Evrope u cjelini", rekao je Đukanović.

Đukanović kaže da su svi u Crnoj Gori svjesni da put ka Evropskoj uniji neće biti nimalo lak, niti lišen izazova, kao što nije bio ni do sada.

“Ali mi u ovaj proces nijesmo ušli zato što očekujemo nagradu u vidu članstva u Evropskoj uniji. Ne, mi prije svega želimo usvajanje evropskih standarda i evropskih vrijednosti, i kreiranje boljeg života i sigurnije budućnosti za naše građane. To je naš prevashodni cilj", rekao je Đukanović.

On smatra da bi sve evropske države morale hrabrije i odlučnije da krenu u rješavanje aktuelnih problema sa kojima se suočavaju.

Đukanović je rekao da kao Evropljanin vjeruje da Evropa mora "učvršćenom vizijom ujedinjenja i nepokolebljivom odlučnošću političkih elita prevazići sopstvene strahove, brže i dugoročno održivo rješavati aktuelne probleme i time čuvati istorijski zasluženi globalni prestiž kao važan partner napretka čovječanstva u cjelini".

Podrška Makedoniji i Albaniji

Pozdravljajući uslovni datum za početak pregovora sa Makedonijom i Albanijom, Đukanović je rekao da bi bilo daleko bolje da su ti pregovori počeli danas. Znamo to, kako je rekao, iz našeg iskustva.

"Jer, sve reforme na kojima EU insistira, sprovode se mnogo kvalitetnije i efikasnije kroz pregovarački proces, u saradnji sa EU partnerima. Zbog toga bi bilo dobro u što skorijem vremenu započeti formalne pregovore sa svim zemljama Zapadnog Balkana. Samo ti procesi mogu doprinijeti boljem ispunjavanju ciljeva koji su navedeni i u Strategiji 2025. i u Sofijskoj deklaraciji, kao i u izvještajima o napretku i drugim dokumentima koji se odnose pojedinačno na sve zemlje regiona. Crna Gora smatra da bi se u pregovaračkom procesu svih naših zemalja razvio takmičarski duh i uz istovremenu razmjenu iskustava dodatno podstakao proces integracije. U tome i jeste esencija ideje evropskog ujedinjenja u cjelini", kazao je predsjednik Crne Gore.

XS
SM
MD
LG