Linkovi

Đukanović: CG u NATO do sredine 2017.


Crnogorski premijer Milo Đukanović (arhivski snimak)
Crnogorski premijer Milo Đukanović (arhivski snimak)

Crna Gora može da očekuje da će do polovine 2017. godine postati punopravna članica NATO-a, izjavio je crnogorski premijer Milo Đukanović u intervjuu ruskoj televiziji Dožd, koji prenose crnogorski mediji

Na pitanje da li strahuje da njegova želja da zemlja bude stabilna može da poremeti odnose sa Rusijom, Đukanović je odgovorio da se Crna Gora sa poštovanjem odnosi prema više nego tri stotine godina dugoj istoriji odnosa sa Rusijom, ali da "ima pravo i sposobna je da sama određuje svoj put u budućnost".

To što, kako je naveo, Crna Gora vidi svoju budućnost u EU i NATO "nije usmjereno ni protiv koga, pa ni protiv ruskih partnera".

"Naš put u EU i NATO je u našem interesu, ali nije ni na koji način izazvan željom da nekome nanesemo štetu. Žao nam je zbog načina na koji Rusija percipira naše članstvo u NATO. Nadamo se da je to prolazno i da ne nosi sa sobom opasnost od trajnog narušavanja odnosa Crne Gore i Rusije", rekao je Đukanović.

On je dodao da je sadašnji odnos Rusije prema crnogorskom članstvu u NATO prvenstveno posljedica pogoršanja odnosa između Rusije i Zapada, Rusije i SAD i Rusije i EU.

"Crna Gora se našla na liniji vatre između Rusije i Zapada. Ne smatramo da je Rusija protiv crnogorskog članstva u NATO zbog značaja Crne Gore ili zbog vojne opasnosti. Ne. Mi smatramo da je Rusija protiv crnogorskog članstva u NATO zbog zaoštrenih odnosa sa EU i NATO", naveo je crnogorski premijer.

Povodom ranijih izjava da iza protesta u Crnoj Gori stoji Rusija, Đukanović je kazao da crnogorska opozicija ima "nedvosmislenu podršku ruske politike".

"Praktično svi lideri tih uličnih protesta su posljednjih mjeseci češće bili u Rusiji nego u Crnoj Gori. Primali su ih na visokom nivou, počevši od rukovodstva Dume do lidera ključnih ruskih partija. A oni sa susreta sa ruskim zvaničnicima šalju signale stanovništvu Crne Gore da ih Rusija podržava u njihovoj namjeri da spriječe ulazak Crne Gore u NATO", smatra Đukanović.

On je istakao da su i ranije postojale nesuglasice u politici između dvije zemlje, ali da "nije dobro ako Rusija danas kontaktira samo sa onima koji su protivnici crnogorske države".

Đukanović je ocijenio da opozicija u Crnoj Gori pokušava da se predstavi kao proruska, ali da je to "neiskreno i lažljivo".

Na pitanje da li u Crnoj Gori očekuje pripadnike ruskih specijalnih snaga koji su učestvovali u operaciji pripajanja Krima Rusiji, Đukanović je odgovorio da se "iskreno nada da neće doći".

XS
SM
MD
LG