Linkovi

Đoković i Federer za finale Vimbldona


Novak Đoković slavi poslednji "brejk" u meču protiv Florijana Majera
Novak Đoković slavi poslednji "brejk" u meču protiv Florijana Majera

Srbin i Švajcarac sastaće se u petak 27. put, a biće to njihov prvi međusobni duel na travi

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u polufinale Vimbldona treću godinu zaredom, a za plasman u drugo uzastopno finale igraće protiv šestostrukog šampiona Rodžera Federera.

Đoković je u četvrtfinalu pobedio Nemca Florijana Majera sa 3:0, po setovima 6:4, 6:1 i 6:4 posle sat i 45 minuta igre, došavši tako da 32. pobede na Grand Slem turnirama u poslednja 33 meča. Prvi reket sveta imao je brejk zaostatka u prvom setu, gubio sa 0:40 na svoj servis u 9. gemu pri rezultatu 4:4, ali kada je to prevazišao, rutinski je izašao na kraj sa Nemcem, koji gaji pomalo neobičan stil igre.

Federer je plasman u polufinale osigurao nekoliko minuta pre Đokovića, više nego ubedljivim trijumfom nad Mikailom Južnjim - 6:1, 6:2 i 6:2. Biće to prvo polufinale za Švajcarca u poslednje tri godine, i - verovali ili ne - prvi međusobni duel Federera i Đokovića na travi, 27. ukupno.

Do sada, Federer vodi 14:12, na Grand Slemovima Đoković ima 6:5, a Srbin je takođe slavio u pet od poslednjih šest duela.

U drugom polufinalu sastaće se 4. nosilac Endi Marej, koji je u četiri seta pobedio Španca Davida Ferera (6:7, 7:6, 6:4, 7:6), i Francuz Žo-Vilfred Conga, 5. nosilac, koji je - takođe u četiri seta (7:6, 4:6, 7:6, 6:2) - bio bolji od Nemca Filipa Kolšrajbera.

Uspešan dan imao je i najbolji dubl igrač Srbije Nenad Zimonjić, koji se plasirao u četvrtfinale u konkurenciji mešovitih parova. Zimonjić i Slovenka katarina Srebotnik, postavljeni za treće nosioce, pobedili su britanski duet Melani Saut/Kenet Skupski sa 2:1, po setovima 6:4, 6:7, 9:7.

Pored toga, srpski junior Nikola Milojević plasirao se u četvrtfinale, sa dve pobede danas. U juče prekinutom meču protiv Italijana Donatija 6. nosilac je slavio sa 7:5, 6:2, a zatim je pobedio Amerikanca Kvijatkovskog - 4:6, 6:3, 6:2. Sada ga čeka duel sa najboljim juniorom sveta, Australijancem Lukom Savilom.
XS
SM
MD
LG