Linkovi

Poraz Đokovića u finalu Ju Es Opena


Astronaut Mike Hopkins and Astronaut Rick Mastracchio replace a faulty pump on the International Space Station during a spacewalk, Dec. 24, 2013.
Astronaut Mike Hopkins and Astronaut Rick Mastracchio replace a faulty pump on the International Space Station during a spacewalk, Dec. 24, 2013.

"Na kraju je pobedio onaj koji je to više zaslužio“, rekao je drugi teniser sveta posle poraza od Škotlanđanina

Najbolji srpski teniser Novak Đoković nije uspeo da odbrani titulu na poslednjem gren slem turniru sezone. U finalu Ju Es Opena, Đoković je posle skoro pet sati igre izgubio od Škotlanđanina Endija Marija, koji je tako postao prvi Britanac posle 76 godina, koji je osvojio jedan od četiri najveća teniska turnira.

Posle prošlogodišnje - jedne od najboljih sezona u istoriji tenisa, u kojoj je osvojio tri gren slem titule, ukupno 10 turnira i praktično šest meseci bio bez poraza, Novak Đoković će 2012. završiti sa jednim velikim trofejem, i dva finala, u kojima je oba puta dozvolio protivnicima da povedu sa 2:0 u setovima, uspevao da se vrati u meč, ali ne i da preokrene.

I dok je protiv Rafaela Nadala u Parizu kiša pomogla Špancu prouzrokujući pomeranje meča u trenutku kada je Đoković bio u naletu, prijatelj Endija Marija u Njujorku, sinoć je bio - vetar.

„Isto je i za mene i za mog protivnika i tu ne postoji neki izgovor. Jednostavnio, jeste frustrirajuće, jeste teško ostati skoncentrisan uvek, zato što kada imate tako jak vetar morate da uložite duplo više energije za ravnotežu na terenu, za balans, za kretanje, nije uopšte lako, ali i meni i njemu je bilo isto i on se snašao bolje“, rekao je Đoković srpskim izveštačima iz Njujorka posle finala.

Nije tajna da Đoković ne voli da igra s vetrom, i to je bilo evidentno već u prvom gemu, koji je izgubio bez osvojenog poena sa četiri neiznuđene greške. Marej se definitvno bolje snašao, ali je prvi set ipak otišao u ispostaviće se rekordni taj-brejk, koji je uprkos dva Đokovićeva mini-brejka, posle 22 poena i pet neiskorišćenih set-lopti Marija - dobio Škot. Uspeh u setu, koji je trajao skoro sat i po, dao je samopouzdanje Mariju, koji je relativno brzo poveo sa 4:0 i činilo se da će lako đoći do 2:0 u setovima. Poveo jeste, ali nimalo lako, jer je Đoković vratio oba “brejka”, stigao do 5:5 i onda na svoj servis u 12. gemu sa par pogrešnih odluka sav trud učinio uzaludnim.

U trećem i četvrtom setu, kada je sa sumrakom na "Artur Eš" stadionu i vetar malo utihnuo, Đoković je pokazao zbog čega nijedno vođstvo protiv njega nije sigurno. Sa po dva brejka u oba seta, vratio se u igru i izborio odlučujući peti.

Mari je međutim, mnogo bolje počeo taj deo igre, poveo sa 3:0 uz dva brejka i iako je Đoković jedan vratio, smanjio na 3:2, ubrzo je počeo da oseća bolove u primicaču, i meč je brzo bio gotov - 7:6 (10), 7:5, 2:6, 3:6, 6:2.

„Taj prvi gem kada sam izgubio svoj servis u petom setu, verovatno je promenio momenat i on je to iskoristio, servirao je dobro u sledećem gemu i onda kad gubite 2:0 stvari se menjaju. Igrač koji vodi u petom setu sa brejkom, dosta samouverenije igra i udara loptu. S druge strane, ja sam imao te šanse da se vratim, da uspostavim tu rezultatsku izjednačenost, ali nisam uspeo, vratio sam jedan brejk, što nije bilo dovoljno. Na kraju je pobedio onaj koji je to više zaslužio“.

Đokovića do kraja godine očekuju nastupi na turnirima u Kini – u Pekingu i Šanagaju, Masters u Parizu i završni turnir sezone u Londonu, gde će se verovatno odlučivati o prvom mestu na ATP rang-listi na kraju godine. Prethodno, sutra u Njujorku, očekuje ga još jedan „zadatak.

„Radi se o humanitarnom događaju, večeri, koju organizujemo ovde u Njujorku, prvi put van Srbije, u okviru Novak Đoković fondacije i zaista smo uzbuđeni. Biće oko 300 zvanica i biće to prilika da predstavimo Srbiju na jedan lep način i pokušamo da prikupimo što više donacija za našu decu“.
XS
SM
MD
LG