Linkovi

Vodič za prepoznavanje diskriminacije


Roma family in Serbia
Roma family in Serbia

Uz pomoć GIZ-a, Nemačkog udruženja za međunarodnu saradnju, u Srbiji je urađen i danas predstavljen Vodič za prepoznavanje slučajeva diskriminacije pred organima javne vlasti. Poverenica za zaštitu ravnopravnostiBrankica Janković je iznela podatke o tome koji su najčešći oblici diskriminacije u Srbiji i koje su grupe najčešće diskriminisane.

Iskustvo pokazuje da su građani u Srbiji najviše suočeni sa diskriminacijom prilikom traženja posla i u slučajevima kada potražuju određena prava pred organima javne vlasti. Najviše su diskriminisani Romi, a potom slede diskriminacije po osnovu pola, invaliditeta, bračnog i porodičnog statusa i seksualne orijentacije, izjavila je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Na predstavljanju "Vodiča za prepoznavanje slučajeva diskriminacije pred organima javne vlasti", Janković je objasnila da je on namenjen državnim i lokalnim službenicima kako bi izbegli slučajeve diskriminacije:

"Započeli smo i ostvarili direktnu komunikaciju sa nemačkom federalnom agencijom za borbu protiv diskriminacije. Malo smo razmenjivali iskustva, posebno u pogledu diskriminacije prilikom zapošljavanja i na tržištu rada, koja se ispostavilo da zapravo najčešći slučaj diskriminacije koji se dešava ne samo u Srbiji, nego smo imali priliku da čujemo da je potpuno isti slučaj u Nemačkoj."

Janković je na konferenciji u Beogradu rekla da vodič sadrži domaće i međunarodno pravo za suzbijanje diskriminacije, kao i primere iz prakse. Ona je ocenila da priručnik sigurno neće potpuno suzbiti diskriminaciju, ali je izrazila očekivanje da će pomoći javnim službenicima da izbegnu greške toga tipa u radu sa građanima.

XS
SM
MD
LG