Linkovi

Direktori Saveta za nacionalnu bezbednost SAD u poseti Beogradu


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, (AP Photo/Darko Vojinovic)
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, (AP Photo/Darko Vojinovic)

Džon Erat, glavni direktor za evropske poslove Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće i Vilijam Bred Berkli, direktor za evropske poslove u Saveta za nacionalnu bezbednost, koji borave u dvodnevnoj poseti Beogradu sastali su se sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Ponovljena je spremnost za nastavak dijaloga u cilju pronalaženja trajnog rešenja nakon povlačenja odluke o taksama, a sa američke strane je ponovljen stav o potrebi hitnog ukidanja taksi koje je Priština uvela na robu iz Srbije i BiH.

Izražena je snažna podrška što skorijem nastavku dijaloga radi iznalaženja obostrano prihvatljivog i trajnog rešenja, koje će voditi očuvanju stabilnosti, bezbednosti i daljem napretku celog regiona Zapadnog Balkana.

Kako je saopštilo ministarstvo spoljnih poslova Srbije, tokom susreta izraženo je obostrano zadovoljstvo zbog unapređenja bilateralnih odnosa koji imaju bogatu istoriju.

Ministar Dačić je podsetio da smo prošle godine nizom manifestacija obeležili 100 godina savezništva u Prvom svetskom ratu i vek od podizanja srpske zastave na Beloj kući.

Ambasada Sjedinjenih Država u Beogradu izrazila je danas zabrinutost zbog pretnji nasiljem prema novinarima, aktivistima civilnog društva i političarima.

Kako se navodu u poruci objavljenoj na nalogu Ambasade na Tviteru, slobodni mediji i zdravo civilno društvo su temelj demokratije.

"Uvereni smo da su i srpske vlasti zabrinute. Nadamo se da će nadležni organi brzo istražiti sve pretnje kako bi se obezbedilo bezbedno okruženje za sve gradane Srbije,” navodi se u poruci.

Ambasada SAD nije navela povod za današnju poruku, mada ističe da se nada da će sve, a ne neka konkretna, pretnja biti ispitane.

XS
SM
MD
LG