Linkovi

Direktor Forin ofisa se založio za ukidanje taksi i povratak dijalogu


Direktor Forin ofisa za politička pitanja Ričard Mur i premijerka Ana Brnabić, Foto: video grab

Srpski zvaničnici održali su nekoliko sastanaka sa direktorom Forin ofisa za politička pitanja Ričardom Murom o pitanju taksi koje je kosovska vlada uvela prema Srbiji i nastavku dijaloga između dve zemlje.

Britanski predstavnik boravi u Srbiji dok traju pregovori njegove države o izlasku iz Evropske unije, gde je uloga kravljevstva oslabljena, ali još uvek imaju angažovane trupe u okviru KFOR misije NATO na Kosovu.

Politički direktor Mur založio se danas za ukidanje taksi i povratak Beograda i Prištine dijalogu. Mur je to rekao na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, koji je sagovorniku ponovio spremnost Beograda za nastavak dijaloga sa Prištinom u cilju pronalaženja kompromisa, kao i trajnog i održivog rešenja, nakon ukidanja neprihvatljivih taksi.

U razgovoru je obostrano izražena spremnost za produbljivanje sveukupnih bilateralnih odnosa Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, što uključuje i intenzivniju razmenu poseta na visokom nivou.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je takođe sa Murom koji je istakao da je neophodno nastaviti napore na traženju načina da se dođe do kompromisnog rešenja za KiM.

Premijerka je istakla da su uvođenje taksi, formiranje kosovske vojske i izglasavanje platforme potezi kojima Priština pokazuje da ne razmišlja o dijalogu i da odbacuje svaku mogućnost traženja kompromisnog rešenja, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Ponašanje Prištine, prema rečima Brnabić, utiče negativno na život svih građana na Kosovu bez obzira na nacionalnost, ali i na stabilnost celog regiona.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas nadu da će međunarodna zajednica nastaviti sa racionalnim pozivima Prištini da odustane od taksi koje je uvela protiv Srbije i srpskog naroda.

Vučić je u razgovoru sa generalnim direktorom Forin Ofisa rekao da će Srbija odmah po ukidanju tih anticivilizacijskih nameta, biti spremna za nastavak razgovora sa Prištinom.

Mur je preneo Vučiću da je od Prištine zahtevao ukidanje taksi, kako bi dve strane što pre nastavile dijalog, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Mur je rekao da će Velika Britanija, uprkos Bregzitu, ostati posvećena pomoći i podršci regionu Zapadnog Balkana, naglasivši da je integracija čitavog Zapadnog Balkana u Uniju ključna za njegovu stabilnost i prosperitet.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG