Linkovi

Direktor farmaceutske kompanije: "Moralna obaveza" da se poveća cena leka


Direkter jedne američke farmaceutske kompanije branio je odluku da poveća cenu ključnog antibiotika za čak 400 odsto, na gotovo 2.400 dolara po bočici, navodeći da mu je to "moralna obaveza".

Predsednik kompanije "Nostrum Pharmaceuticals" Nirmal Maj rekao je u intervjuu dnevniku "Fajnenšal tajms" da ima "moralnu obavezu da proizvod prodaje po najvećoj ceni".

"Ovo je kapitalistička ekonomija i ako ne zarađujete, ne možete da opstanete", rekao je Maj i uporedio odluku da poveća cenu leka sa "prodajom slike za pola milijarde dolara", uz poruku da je "u ovom poslu da bi zaradio novac".

Cena antibiotika nitrofurantoin, koji je prema navodima Svetske zdravstvene organizacije ključan u lečenju urinarne infekcije, povećana je sa 474 dolara po bočici na 2.392.

Komesar Agencije za hranu i lekove, Skot Gotlib odbacio je Majovo opravdanje za povećanje cene antibiotika, navodeći da nema moralne obaveze da se pacijenti iskorištavaju.

Dodao je i da će agencija nastaviti da promoviše konkurenciju, kako oni "koji ne vode računa o javnom zdravlju" ne bi iskorištavali pacijente kojima su potrebni lekovi.

Predsednik Donald Tramp u maju je najavio plan da pojača konkurenciju među farmacetuskim kompanijama, da bi pokušao da snizi cene lekova

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG