Linkovi

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine podneo ostavku


Skot Pruit, direktor Agencije za zaštitu životne sredine

Šef Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) Skot Pruit podneo je ostavku.

Predsednik Tramp tvitovao je da prihvata Pruitovu ostavku ali nije pomenuo brojne skandale i navodne etičke prekršaje za koje je optuživan u američkoj javnosti. Tačan razlog za Pruitovu ostavku nije objavljen.

Funkciju vršioca dužnosti šefa EPA preuzeće Pruitov zamenik Endru Viler.

Pruit je, s jedne strane, sprovodio politiku predsednika Trampa i menjao propise u oblasi zaštite životne sredine, ali je u poslednje vreme bio pod lupom javnosti zbog optužbi da je kršio etičke standarde.

Navodno je putovao u prvoj klasi na račun poreskih obveznika, a javnost mu je zamerila i veze sa lobistima i industrijskim grupama i to što je zloupotrebio položaj. Pruit je imao i telefon koji košta čar 43 hiljade dolara, a stan je iznamljivao od supruge jednog od lobista u energetici. Neke optužbe bile su vezane i za suprugu Skota Pruita. Mejlovi do kojih je došla organizacija za zaštitu životne sredine Siera Klub pokazali su da je Pruitov saradnik kontaktirao direktora jednog lanca restorana brze hrane kako bi njegova supruga mogla da postane vlasnica franšize.

Tokom pretresa u Kongresu u aprilu, Pruit je tvrdio da su za propuste Agencije krivi njegovi saradnici.

Demokrate su duže vreme pozivale na ostavku Pruita.

Pruit je, iako je bio na čelu Agencije za zaštitu životne sredine, bio poznat po tome što je preispitivao ulogu čoveka u klimatskim promenama. Ipak, iz političke perspektive, bio je jedan od najefikasnijih članova Trampovog kabineta. Predsednik ga je hvalio zbog ukidanja propisa u oblasti industrije i energetike, i zbog toga što je ukinuo program bivšeg predsednika Obame o smanjenju emisije štetnih gasova. Pruit je takođe lobirao i za povlačenje SAD iz Pariskog klimatskog sporazuma, što je predsednik Tramp i sproveo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG