Linkovi

Diplomatske varnice između SAD i Rusije


Rusko diplomatsko predstavništvo u Vašingtonu

Rusko ministarstvo spoljnih poslova uručilo je zvaničan protest američkom diplomati u Moskvi zbog, kako se navodi, “planirane nelegalne inspekcije” ruskog diplomatskog predstavništva u Vašingtonu. Moskva je taj potez nazvala “agresivnom akcijom bez presedana”.

Prethodno je rusko ministarstvo spoljnih poslova optužilo FBI da planira pretres konzulata u San Francisku, za koji je Vašington tražio da se zatvori. Portparolka ministarstva Marija Zaharova, rekla je da tim pretresom SAD ugrožavaju bezbednost državljana Rusije. Niko od američkih zvaničnika, međuim, nije potvrdio informaciju o pretresu.

Inače, vatrogasci u San Francisku su dobili dojavu da iz zgrade ruskog diplomatskog predstavništva izlazi dim. Stigli su na lice mesta, ali im, kako su rekli, nije bilo dozvoljeno da uđu u zgradu. Nije poznato da li je požar ugašen do sada.

Rok za zatvaranje ruskog konzulata u San Francisku, konzularnog odeljenja u Njujorku I kancelarije u Vašintgonu ističe danas, a to je odgovor američke administracije na zahtev Moskve da Vašington smanji broj diplomata u Rusiji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG