Linkovi

Pronađeno moždano tkivo dinosaurusa


Do sada smo sakupili lobanje, čitave kosture, čak i malo kože ... ali šanse da pronađemo tragove tkiva mozga životinje koja je izumrla pre više od 139 miliona godina – skoro da ne postoje. Ipak, naučnici u Velikoj Britaniji objavili su da poseduju veoma mali deo mozga dinosaurusa. Bilo je potrebno 12 godina da se dođe do ovog zaključka.

Skoro niko na plaži ne bi to primetio, ali lovac na fosile Džejmi Hiskoks odmah je primetio da je mali kamen koji je pokupio sa plaže u Saseksu 2004. bio neobičan.

“Na vrhu je bio skorenjen, ali tip kore koji je izgledao pomalo čudno za običan kamen”.

Ljudi stalno pronalaze delove, a ponekad i cele kosture preistorijskih životinja u raznim delovima sveta. Posle miliona godina, u kostima nije ostalo ni malo mekog tkiva. Zapravo, veoma je teško razlikovati fosil kosti od običnog kamena. Ali pod određenim uslovima, meko tkivo može da ostane sačuvano.

Naučnici smatraju da je u momentu smrti glava ove životinje pala u mulj nekadašnje močvare, i da se tu zaustavio prirodni proces raspadanja, što je omogućilo kristalizaciju malog dela membrane koja se nalazi oko mekog dela mozga.

“Mineralizacija je takođe sačuvala manje krvne sudove koji prolaze kroz te teksture, kao i tanane kapilare i malo moždane kore koja se nalazi odmah ispod tih membrana”, kaže paleontolog Dejvid Norman.

Naučnici kažu da je ovaj uzorak najverovatnije pripadao biljojedu, koji je sličan bolje poznatom Iguanodonu.

Posle dodatnih ispitivanja utvrđeno je da je moždano tkivo bilo mnogo bliže lobanji nego kod tipičnih reptila, što znači da su mozgovi nekih dinosaurusa možda bili veći nego što se do sada mislilo.

Naučnici ističu da je tkivo dinosaurusa slično krokodilskom ili ptičjem tkivu, što je još jedan dokaz da su ove životinje potomci dinosaurusa.

XS
SM
MD
LG