Linkovi

Srbija ima plan za izlazak iz krize


Potpisivanje sporazuma o razumevanje izmedju vlade Srbije i južnokorejskih predstavnika kompanije Jura
Potpisivanje sporazuma o razumevanje izmedju vlade Srbije i južnokorejskih predstavnika kompanije Jura

Danas je u Nišu potpisan Memorandum o razumevanju sa južnokorejskom kompanijom Jura, koja će u tom gradu podići fabriku vrednu 10 miliona evra i zaposliti 1.500 radnika. Predsednik Srbije Boris Tadić, koji je prisustvovao ovom događaju, poručio da vlasti u Srbiji imaju plan za izlazak iz krize.

On je izjavio da građani Srbije, nakon ove godine koja će kao i 2009. biti teška godina, u 2011. i 2012. mogu da očekuju poboljšanje životnog standarda i bolji život. Tadić, koji je u Nišu prisustvovao potpisivanju Memoranduma o razumevanju sa korejskom kompanijom Yura, je rekao i da vlasti znaju kako da izvuku državu iz krize.

"I građane Srbije želim da obavestim da imamo potpuno jasan plan za izlazak iz krize. To je plan 2020. godina, taj plan će i u svojoj formi konačno biti dovršen u narednim mesecima i mi ćemo pred građane izaći sa tim planom, tražeći podršku za njegovu realizaciju", rekao je Tadić.

Boris Tadić je rekao i da neće dozvoliti da se u Srbiji stvara atmosfera beznađa, jer ona ne doprinosi izlasku iz krize i ne može doneti razvoj, nove investicije i nova radna mesta.

"Poneke političke stranke u ovim okolnostima pokušavaju strahovite teškoće sa kojima se suočava naša zemlja da političke iskoriste. Mi smo očekivali da u uslovima kataklizme, kao što je svetska finansijska kriza, budemo zajedno jedni sa drugima, jer šta je prirodnije nego da u uslovima kataklizme budemo jedni sa drugima", zaključio je srpski predsednik.

Posle potpisivanja Memoranduma o razumevanju sa južnokorejskom kompanijom Jura, ministar ekonomije Mlađan Dinkić je najavio poseban državni program za oživljavanje Niša u kome ima 33.000 nezaposlenih. Današnjim memorandumom Jura se obavezala da u niškoj industrijskoj zoni podigne fabriku vrednu 10 miliona evra i zaposli 1.500 radnika.

"Imaće ova investicija punu podršku i grada Niša, koji se obavezuje da potpuno besplatno ustupi Juri zemljište koje je potrebno za izgradnju fabrike, komunalno opremljeno. A Vlada Srbije će za svakog novozaposlenog radnika dati podsticaj od 5.000 evra", rekao je Dinkić.

Jura, kompanija koja prozvodi elektroinstalacije za autoindustriju, nedavno je kupila i preduzeće Zastava elektro iz Rače, a predstavnik korejske kompanije, Džang Vu Nam je najavio da će fabrika u Nišu početi sa radom sledeće godine.

XS
SM
MD
LG