Linkovi

DF odustao od referenduma o NATO


Funkcioner DF-a Slaven Radunović (rtcg.me)
Funkcioner DF-a Slaven Radunović (rtcg.me)

Demokratski front je iz finansijskih razloga odustao od ideje sprovođenja alternativnog referenduma o ulasku Crne Gore u NATO, jer nijedan politički subjekt nije htio da im se pridruži u organizovanju glasanja, objavio je opozicioni list "Dan".

"Demokratski front nije u finansijskoj mogućnosti da sam organizuje alternativni referendum o pitanju ulaska Crne Gore u NATO. Po njihovoj računici, za njegovo organizovanje i uspješno sprovođenje potrebno je između 800.000 i 1,2 miliona eura, a nijedna druga stranka nije pokazala spremnost da pomogne DF-u u organizaciji alternativnog referenduma.

“Kako je DF pod najvećim mogućim pritiskom od države po svim pitanjima, uključujući i uskraćivanje finansijskih sredstava iz budžeta koja smo zaradili na izborima, nijesmo u mogućnosti da organizujemo alternativni referendum", istakao je funkcioner te stranke Slaven Radunović.

Dodao je da DF nije uspio da animira kolege iz ostalih političkih subjekata koji se zalažu da se pitanje ulaska Crne Gore u NATO riješi na referendumu, čak ni da razgovaraju na temu organizovanja alternativnog izjašnjavanja građana.

Ipak, Demokratski front organizovaće protest na Cetinju 28. aprila, kada Skupština bude odlučivala o učlanjenju u NATO. Iz Demokratskog fronta saopšteno je da ih je odluka da Skupština bude održana na Cetinju a ne u Podgorici iznenadila, jer su prijavili proteste u glavnom gradu ispred zgrade parlamenta za svaki dan naredne sedmice.

"To suštinski ne mijenja ništa jer ćemo, ako treba, angažovati i 100 autobusa da bismo pošli na protest ispred zgrade Skupštine na Cetinju", saopštili su iz DF-a.

Podsjetimo, predlog zakona Skupštini Crne Gore dostavila je Vlada prošle nedjelje. Nakon donošenja i stupanja na snagu ovog zakona, Crna Gora će dostaviti svoj instrument potvrđivanja Sjevernoatlantskog ugovora Vladi Sjedinjenih Američkih Država, koja je depozitar ugovora.

Demokrate, Socijalistička narodna partija i Demos saopštili su da neće na protest DF-a na Cetinju, bez obzira što podržavaju referendum o članstvu u NATO.

Za to vrijeme, predsjednik pokreta Otpor beznađu, Mladen Bojanić, pozvao je predsjednika Crne Gore, Filipa Vujanovića, da održi riječ koju je dao tokom predsjedničke kampanje 2013. i organizuje referendum o crnogorskom članstvu u NATO. Na portalu RTVCG čak je i objavljen snimak tog Vujanovićevog obećanja.

Podsjetimo, Skupština Crne Gore na sjednici koja će biti održana na Cetinju, gradu u kome gotovo da nema protivnika članstva Crne Gore u NATO, odlučiće 28.aprila o potvrđivanju članstva Crne Gore u Alijansi.

XS
SM
MD
LG