Linkovi

Srednjoškolke igraju američki fudbal


Brajana Smit, kiker u timu američkog fudbala srednje škole Ti Si Vilijams u Aleksandriji, u Virdžiniji

U jednoj školi u predgradju Vašingtona, tri devojke su se pridružile školskom timu u sportu u kojem dominira muški pol

Tenis, badminton i stoni tenis neki su od malobrojnih sportova čiji su timovi sastavljeni od oba pola. Tako nešto, međutim, retko se viđa u grubom sportu kakav je američki fudbal. Novinarka Glasa Amerike, Tala Hadavi je ipak našla školu u predgrađu Vašingtona gde su se tri devojke pridružile sportu u kojem dominira muški pol.

Ponovo je stiglo to doba godine. Sezona američkog fudbala je u punom jeku. Ali fudbalski tim srednje škole Ti Si Vilijams u Aleksandriji u Virdžiniji drugačiji je od mnogih. Oni imaju Brijanu, Tifani i Džozi u svom timu. Trener, Denis Randolf kaže da nije imao ništa protiv kada je primio pomalo neobičan zahtev.

“Oko 25 devojaka su se izjasnile da bi htele da igraju fudbal i ja sam im rekao ‘pa izvolite’. Ipak, nisu se pojavile jer ovo nije za svakoga. Osoba koja će da izađe i da igra američki fudbal mora da bude posebna. Brijana, Tifani i Džozi su netipične“.

Brijana igra na poziciji kikera i ovo je treća sezona u kojoj će igrati sa ovim timom. Pre toga, ona je igrala fudbal, ali kada joj je otac predložio da proba američki fudbal, dvoumila se.

“Svaki dan se pitam zašto li sam odlučila da igram muški sport? Ali prirastao mi je za srce. Kada sam postigla prvi gol, znala da je to sport za mene. Zaljubila sam se”.

Ipak postoje restrikcije za mešovite timove. Ritual u svlačionici pred utakmice, koji je važan deo za svakog člana tima, ne može da se obavi.

“Tužno je, ali ne možemo to da promenimo. Ne možemo da uđemo u njihovu svlačionicu dok se spremaju za utakmicu. Moramo brzo da se obučemo i da vidimo šta sledeće treba da radimo. Da li imamo sastanak ili tako nešto”, kaže Brijana.

Ova utakmica se igra u predsezoni protiv lokalnog tima Virdžinije. Iako je Brijana rezerva, ovaj put ima nekoliko prilika da pokaže kako je napredovala tokom leta. Na poluvremenu međutim, devojke su deo druženja u svlačionici.

“Ne tretiramo ih drugačije nego što bi bilo kog muškog člana tima. Kada sam prvi put čuo iznenadio sam se da devojka može da igra američki fudbal. Ali naviknete se i u stvari nije tako neobično”, priča član tima, Džeremaja Klark.

Brijanih otac Marvin Kormiš je trener američkog fudbala u lokalnom koledžu i trudi se da uvek bude pored terena kako bi davao savete svojoj ćerci. On kaže da njena hrabrost daje drugima inspiraciju.

“I muškarci I žene vide dosta u njoj, jer ona je u stanju da im kaže ‘hej, ja sam žensko i mogu da igram američki fudbal, sve što izaberete u životu to možete i da uradite. Samo morate da budete predani tome, da vredno radite i da budete disciplinovani’“.

„Ali za devojku mojih godina, u srednjoj školi, odličan je osećaj kada ste uzor. Kada budem bila starija, volela bih da mogu da kažem ‘da, uradila sam to’. Nešto što većina devojaka neće moći. To je vrlo kul“, priča Brijana.

Brijanin san je da igra za tim na koledžu. Trenutno ima dve godine da privuče pažnju trenera sa nekog koledža. Za sada, međutim, predana je igri u timu Ti Si Vilijams, kome će doneti pobede i doprineti sveukupnom rezultatu.
XS
SM
MD
LG