Linkovi

Devojčice manje zainteresovane za STEM


Goldi Bloks, proizvodjač igračaka za devojčice, je bio jedan od finalista na takmičenju malih biznisa za najinventivniju igračku, čiji je pobednik dobio besplatnu reklamu za vreme Superbola 2014.
Goldi Bloks, proizvodjač igračaka za devojčice, je bio jedan od finalista na takmičenju malih biznisa za najinventivniju igračku, čiji je pobednik dobio besplatnu reklamu za vreme Superbola 2014.

Dok Obamina administracija investira u program obrazovanja u oblastima nauke, tehnologije, inženjeringa i matematike (STEM), postavlja se pitanje zbog čega su devojčice manje od dečaka zainteresovane za taj program.

Petogodišnji strateški plan predsednika Baraka Obame ima za cilj da poveća broj učenika i profesora, koji se bave naukom, tehnologijom, inženjeringom i matematikom – takođe poznat po skraćenici STEM. Statistike pokazuju da će u narednih nekoliko decenija doći do značajnog povećanja potrebe za učenicima koji imaju znanje u tim oblastima.

Međutim, nisu svi mladi ljudi zainteresovani za STEM – osim toga, devojčice su daleko manje zainteresovane nego dečaci pa se postavlja pitanje zbog čega? Jedno od objašnjenja je uticaj igračaka koje roditelji kupuju deci na zanimanje koje će izabrati kasnije u životu.

Tri milijarde dolara – to je suma koju Obamina administracija želi da uloži u obrazovanje mladih Amerikanaca u oblastima nauke, tehnologije, inženjeringa i matematike – skraćeno STEM. Razlog? Očekuje se da će se broj poslova u tim oblastima u narednom periodu povećati.

Ipak, devojčice su izgleda manje zainteresovane za STEM nego dečaci. Svega 25 odsto STEM učenika su devojčice. Kemzi Mekadams, u sekretarijatu za obrazovanje, kaže da je to možda zbog toga što se devojčice ne osećaju dobrodošle.

“Ako pogledate menadžment u bilo kojoj industriji u STEM oblastima, osim u biološkim naukama, većina lidera na visokim pozicijama su muškarci. Mi, kao žene, hoćemo ljude koji izgledaju kao mi. Kada se ne osećaju dobrodošli, to ljude često odvrati od želje da se odluče za neko zanimanje, čak i kada imaju diplomu, to ih koči da rade u toj industriji”.

Inženjer Debi Sterling pravi građevinske igračke za devojčice. “Goldie Blox” igračke pomažu devojčicama da razviju tridimenzionalne veštine kako bi se zainteresovale za izgradnju i inženjering, odnosno da vide svet onako kako ga vide građevinari i kreatori.

Kako bi zainteresovala devojčice, Sterling je napravila lik Goldi. Za razliku od popularne Barbike, Goldi nije fokusirana na izgled i modu. Goldi može da ispriča priču, reši teške probleme i napravi novi svet.

Ovde u sobi sedmogodišnje Maje, nema Barbika, niti igračaka za devojčice. Umesto njih, tu su šper ploče, točkovi, blokovi i dnevnik mlade izumiteljke. Maju zanima nauka otkad je imala 5 godina. Pošto se u prodaji pojavila Goldi Blox...

“Kada mi je baka dala mašinu koja se vrti bila sam jako uzbuđena. Znala sam da to ima veze sa inženjeringom tako da sam uzela kutiju i otvorila. Onda sam htela još pa sam otišla na vebsajt da nadjem video o tome. Mama me je pitala zašto sam gledala video umesto da pravim nešto, a ja sam rekla da nisam imala dovoljno delova. Ona mi je onda nabavila alat za građevinare”.

Iako se javlja interesovanje za građevinske igračke za devojčice u Sjedinjenim Državama, Barbika je i dalje najpopularnija ženska igračka.

Stručnjaci kažu da, iako igračke poput Lego kockica i Goldi Blox mogu da pospeše već postojeće interesovanje za inženjering i izgradnju, najveću odgovornost za inspiraciju budućih inženjera imaju roditelji.

“Ideja Goldi Blox je da iskombinuje dve stvari. Jedna je važno znanje o izgradnji, pravljenju mašina, upotrebi principa inženjeringa, ali i sposobnosti da se ispriča priča jer mnoge male devojčice vole da pričaju priče. Nije dovoljno samo kupiti detetu Goldi Blox, to neće ništa da promeni. To je svestan pokušaj da se devojčicama pošalje mnogo poruka”, ističe Kemzi Mekadams iz Sekretarijata za prosvetu.

Stručnjaci još dodaju da će visoko-kvalitetno obrazovanje, dobri radni uslovi i neprekidno učestvovanje u projektima koji zahtevaju timski rad i kreativno razmišljanje privući više devojčica u sferu kompjuterskih nauka, informacione tehnolgije, fizike i inženjeringa.

XS
SM
MD
LG