Linkovi

Devenport: Dva poglavlja do kraja 2015.


Majkl Devenport, šef delegacije EU u Srbiji (arhivski snimak)
Majkl Devenport, šef delegacije EU u Srbiji (arhivski snimak)

Hoće li Srbija otvoriti ove godine pregovore sa EU - to je pitanje koje se sve češće postavlja, a kako kaže šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, veliki su izgledi da krajem 2015-te budu otvorena dva poglavlja, i još dva početkom 2016-te godine.

Podsećajući na stav evropskog komesara Johanesa Hana, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je izjavio da je optimista da će do kraja ove godine biti moguće otvaranje pregovaračkih poglavlja 32 o finansijskoj kontroli i 35, koje se u slučaju Srbije tiče Kosova.

Posle skupa o tome šta Srbiju očekuje u pregovorima o poglavljima, Devenport je izjavio da bi početkom iduće godine mogla da budu otvorena i ta dva poglavlja – o pravosuđu i osnovnim pravim, kao i o pravdi, slobodi i bezbednosti:

"Što se tiče poglavlja 35, 25. avgusta je postignut dogovor o četiri sporazuma u primeni Briselskog sporazuma sa Prištinom. To je bio ključan trenutak u dijalogu i mislim da je to sve na dobrom putu."

I Sonja Stojanović Gajić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku je ukazala na najave da će poglavlja 23 i 24 biti otvorena početkom sledeće godine, ali i obaveze koje su po pitanju ova dva poglavlja pred Vladom Srbije:

"Još predstoje koraci da naša Vlada usvoji akcione planove za ta dva poglavlja, a da onda i zemlje članice EU odobre otvaranje pregovora. Bitno je da se otvore poglavlja, jer nam onda akcioni planovi daju mogućnost da sistematski pratimo reforme koje će se destiti, a Vladi da upravlja tim reformama."

Kako je rekla direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Ksenija Milenković, Beograd očekuje da poglavlja 23 i 24 budu otvorena na samom početku pregovora i da budu zatvorena kada pregovori budu privođeni kraju.

Po njenim rečima, Evropska komisija je prihvatila akcione planove Srbije za poglavlja o pravosuđu i osnovnim ljudskim pravima i da sada predstoji da se ti dokumenti predstave državama članicama i Savetu Evropske unije.

XS
SM
MD
LG