Linkovi

Devenport: EU uvek na strani slobode govora


Na današnjoj tribini o slobodi medija, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je rekao da država mora da obezbedi slobodu govora na internetu, ali da se ne sme dozvoliti da ta sloboda bude iskorišćena za širenje govora mržnje.

Cenzura interneta i sloboda medija je tema koja nastavlja da zaokuplja pažnju javnosti u Srbiji, a na današnjoj trinibi o toj temi šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je poručio da je sloboda govora fundamentalno pravo na kome počiva demokratski poredak i da će EU uvek stati na stranu onoga kome je to uskraćeno.

Vlada Srbije je preduzela neke korake koji su shvaćeni kao napor da se suzbije sloboda izražavanja, ali to su, po oceni ombudsmana Saše Jankovića građani prepoznali i ustali da brane svoju slobodu. Na današnjoj tribini posvećenoj problemu cenzure na internetu, zaštitnik građana je izjavio da očekuje da Srbija iz sadašnje situacije u toj oblasti izađe jača i da je uveren da će Vlada shvatiti gde su granice:

"Vlada će shvatiti šta su njene obaveze. Pre svega da ne ugrožava sama slobodu govora, a onda kada je ta sloboda govora ugrožena da je štiti. Čak i kada joj se ne sviđa šta se priča. Nadam se da ćemo i mi kao građani uzeti pa pogledati koje su granice naših sloboda."

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je rekao da država mora da obezbedi slobodu govora na internetu, ali da se ne sme dozvoliti da ta sloboda bude iskorišćena za širenje govora mržnje i kriminalne radnje. Sloboda izražavanja u online svetu je kompleksna tema, ocenio je Devenport i dodao da to nije izazov sa kojim se suočava samo Srbija nego sve zemlje na svetu:

"EU će uvek stati na stranu slobode izražavanja, koja je temelj naše zajednice i jedan od klučnih uslova za učlanjenje u evropsku porodicu. Sa druge strane, moramo se podsetiti da sloboda govora nikad nije zagarantovana. Za slobodu govora se mora boriti i ona se mora čuvati i štititi."

"Mi verujemo u pravo pojedinaca da pametno biraju i da, kada se izražavaju, govore sa odgovornošću. Međutim, čak i onda kada to ne čine mi ih moramo podržati i dati im to pravo", smatra ambasador SAD u Srbiji, Majkl Kirbi.

Kirbi je rekao da je stav njegove države da internet treba da bude slobodan i dostupan svima i da taj način komunikacije ne treba da kontroliše nijedna međunarodna organizacija. Predstavnica OEBS u Srbiji Deniz Jazici je istakla da privođenja ljudi na saslušanje zbog komentara objavljenih na Fejsbuku podstiču cenzuru. Kako je još rekla sve članice OEBS-a, uključujući Srbiju imaju obavezu da poštuju slobodu izražavanja.
XS
SM
MD
LG