Linkovi

Devenport: 2020. ambiciozan, ali realan cilj


Šef Delegacije EU u Srbiji izrazio nadu da će Srbija, kao i ostale zemlje partneri, podržati napore Brisela za mirno rešenje ukrajinske krize...

U Srbiji je danas obeležen Dan Evrope, a šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport ocenjuje da je težnja Srbije da 2020. godine postane članica EU ambiciozan, ali i realan cilj. Istovremeno Beograd je danas posetio i slovački šef diplomatije Miroslav Lajčak.

Srbija je od 2012. značajno popravila svoju međunarodnu poziciju, a evropske integracije i ekonomske reforme su jedini put da i građani osete koristi od poboljšanja međunarodnog položaja Srbije, poručio je tokom današnje posete Beogradu slovački šef diplomatije Miroslav Lajčak.

Posle razgovora sa svojim domaćinom – srpskim ministrom inostranih poslova Ivicom Dačićem, na pitanje da li su tačna najave da u budućem sazivu Evropske komisije neće biti evropskog komesara za proširenje, Lajčak je rekao da ne veruje da će se to desiti:

"Ne može EU da sebi dozvoli da pošalje takvu poruku. Proširenje je zvanično procenjeno i priznato kao jedna od najuspešnijih, ako ne i najuspešnija politika EU. Mi treba da nastavimo, imamo dobru atmosferu u regionu i naravno da tu politiku neko treba da vodi, a to je komesar za proširenje".

Posle sastanka sa slovačkim kolegom, srpski šef diplomatije je rekao da druga međuvladina konferencija u okviru pristupnog dijaloga Srbije i EU još nije zakazana i da njeno održavanje zavisi od toga da li će neka poglavlja biti otvorena sada ili u oktobru, kada bi najkasnije trebalo da bude održan taj skup.

Prema Dačićevim rečima realno je očekivati da poglavlja 23 i 24 budu otvorena početkom iduće godine, dok bi u junu moglo da se otvori poglavlje 32 o finansijskoj kontroli. Što se tiče poglavlja 35, u okviru koga je pitanje Kosova – otvoreno je pitanje kada će ono doći na dnevni red:

"To pogavlje za sada nema te takozvane uslove za otvaranje. Oko tog se sada vodi rasprava – neke zemlje insistiraju na tome da se to još ne radi dok se ne implementira ono što je dogovoreno briselskim sporazumom. I o tome smo razgovorali i sa komesarom Fileom".

A povodom Dana Evrope, danas je u ambasadi Francuske u Beogradu održana konferecija za novinare, na kojoj je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio da je težnja Srbije da uđe u Uniju 2020. godine amciozna, ali i realna.

Na pitanje koliko situacija u Ukrajini može da se odrazi na odnos EU prema Srbiji i drugim zemljama kandidatima za ulazak u Uniju, Devenport je izrazio nadu da će sve zemlje partneri podržati napore Brisela za mirno rešenje ukrajinske krize:

"Želimo da zemlja kao što je Srbija, kao zemlja kandidat podrži naš jedinstven stav kada je reč o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine. Želimo da svi naši partneri podrže naše napore za mirno rešenje ovog konflikta".

A ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracje Jadranka Joksimović je, govoreći o spekulacijama da bi pregovori Beograda i Prištine mogli da budu zamrznuti, rekla da se izbori na Kosovu održavaju pod mandatom EU i Euleksa i da veruje da oni neće usporiti dijalog.
XS
SM
MD
LG