Linkovi

Detroit ispraća Aretu Frenklin


Građani okupljeni ispred baptističke crkve u Detroitu
Građani okupljeni ispred baptističke crkve u Detroitu

"Kraljica soula" Areta Frenklin, koja je preminula 16. avugsta u 76. godini od raka pankreasa, biće sahranjena u Detroitu posle memorijalne službe na kojoj je predviđeno da govori bivši predsednik Bil Klinton i da peva Stivi Vonder.

Na službi u crkvi u Detroitu pevaće i oni na koje je Areta Frenklin uticala - Čaka Kan i Arijana Grande. Govoriće i aktivisti pokreta za ljudska prava Džesi Džekson i Al Šarpton. Pesma "Respect" obeležila je taj pokret kao i karijeru Arete Frenklin.

Obožavatelji Arete Frenklin na koncertu u Detroitu u njenu čast
Obožavatelji Arete Frenklin na koncertu u Detroitu u njenu čast

Pevala je na inauguracijama tri predsednika: Džimija Kartera, Bila Klintona i Baraka Obame. Bila je američka institucija i nagrađena medaljom za slobodu koju joj je 2005. dodelio tadašnji predsednik Džordž Buš mlađi.

Areta Frenklin je muzičku karijeru započela kao dete u gospel horu u baptističkoj crkvi u Detroitu, u kojoj je njen otac bio sveštenik.

Pastor crkve u Detroitu Čarls Elis treći rekao je za AP da "služba nije koncert, ni predstava, niti dodela nagrada, već da je reč o stvarnom životu koji je neko proživeo".

Zlatni kovčeg sa telom Arete Frenklin
Zlatni kovčeg sa telom Arete Frenklin

Detroit je "kraljicu soula" ispratio kao da je zaista reč o kraljici: njeno telo bilo je izloženo u Muzeju afroameričke istorije u Detroitu i biće sahranjena u kovčegu od 24-karatnog zlata na groblju u Detroitu, gde su sahranjeni njen otac, brat i sestre.

XS
SM
MD
LG