Linkovi

Bankrotstvo Detroita ugrozilo gradski muzej


Sada kada je grad podneo zahtev za zaštitu od bankrotstva, mnogi su zabrinuti da bi umetničke kolekcije mogle da posluže za podmirivanje dugova koje je Detroit napravio.

U muzeju Detroitski institut za umetnost smeštene su dragocene slike, skulpture i razni eksponati iz svih krajeva sveta. Međutim, ono što je u muzeju pripada gradu Detroitu. Sada kada je grad podneo zahtev za zaštitu od bankrotstva, mnogi su zabrinuti da bi umetničke kolekcije mogle da posluže za podmirivanje dugova koje je Detroit napravio.

U ogromnim hodnicima ovog muzeja nalazi se više od 60 hiljada eksponata, koji čine jednu od najvećih umetničkih kolekcija u Sjedinjenim Državama. Posetioci muzeja mogu izbliza da uživaju u bojama Van Gogovog “Autoportreta” …. ili u vrhunskoj izradi realističnih slika tradicionaliste Vilijama-Adolf Bugroa, koje gotovo da izgledaju kao fotografije. Ali veliki mural kojim je Dijego Rivera oslikao svoje viđenje auto-industriju Detroita jeste ono što je privuklo Terensa O’Tula, pilota iz Virdžinije.

„Mislio da bi bilo interesantno doći ovde i videti murale koji prikazuju kulturološke razlike u fabrici“.

Ako pažljivo posmatrate eksponate duž galerija muzeja, videćete pločice na kojima se nalazi opis svakog izloženog dela. Ispod naziva umetničkog dela nalaze se tri važne reči – “Nabavka grada Detroita”. Ovaj muzej se razlikuje od mnogih drugih sličnih muzeja po tome što su zgrada i kolekcije u njoj - u vlasništvu grada.

Pre nego što je podneo zahtev za zaštitu od bankrotstva, gradski menadžer Kevin Or se raspitivao za inventar muzeja, što je izazvalo veliku zabrinutost unutar umetničkih krugova, ali i među građanima Detroita.

“To je udarac svim stanovnicima Detroita i građanima čitave ove oblasti”, kaže Džon King.

Prdavac knjiga, King je proveo čitav život u Detroitu i jedan je od onih koji su ostali i kada je broj stanovnika počeo drastično da opada. On kaže da ovaj muzej predstavlja dušu Detroita, ili ono što je od nje ostalo, i dodaje da se nada da zajmodavci neće prisiliti gradske vlasti da umetničkim delima otplate dugove Detroita.

“Tužno je da uopšte pričaju o tome. Imaju druge resurse koje mogu da iskoriste. Ne bi trebalo da diraju u Detroitski institu za umetnost”.

Profesor finansija, Amijatoš Purnanandan sa katedrde za biznis na Univerzitetu Mičigena smatra da je vrednost celokupne kolekcije muzeja znatno manja od sume koju Detroit duguje bankama.

"Oni duguju 18 milijardi dolara. Muzej umetnosti vredi možda 1 do 2 milijarde dolara. Čak i ako ga prodaju, to neće da im reši probleme”.

“Bilo bi tužno prodavati deo po deo”.

O’Tul dodaje da bi prodaja kolekcije takođe ugrozio ono što je Detroitu sada najpotrebnije.

“Muzej privlači posetioce, priliv novca ovoj zajednici kojoj sada očajnički treba taj novac”.

Neprofitna organizacija ArtServe Mičigen navodi da je grad zaradio 2 milijarde dolara od turizma u 2011. i to najviše zahvaljujući kulturnim institucijama, poput ovog muzeja. Stručnjaci smatraju da prodaja kolekcije muzeja ne da bi samo ugrozila prihod od turizma, već bi stavljanje tolike količine vrhunskih umetničkih dela na tržište automatski umanjilo njihovu cenu te da grad ne bi uspeo da zaradi onoliko koliko muzej zaista vredi.
XS
SM
MD
LG