Linkovi

Brzi i jeftini detektor bakterije e-koli


Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da više od 840 hiljada ljudi umre svake godine od stomačnih bolesti koje je moguće sprečiti, od kojih je većina izazvana zagađenjem vode i hrane bakterijom e-koli. Sada je jedna kanadska kompanija razvila detektor bakterije e-koli koji omogućava korisnicima da ustanove smrtonosnu bolest brzo, već u vodi.

Mobilni test za vodu primenjen je na terenu u Nju Delhiju gde je zagađenje vode čest problem. Tim istraživača naveo je da su testiranja na terenu dokazala da je test delotvoran i da svi mogu da ga koriste.

Trenutno, ni jedna druga tehnologija nije dostupna na tržištu, koja može da ustanovi e-koli bakteriju za dva minuta do jednog sata. Drugo, ne treba vam stručna osoba da to uradi. Možete da napravite test vode na licu mesta i zato ne morate da brinete o transportu uzorka”, kaže Sušanta Mitra iz mikro i nano transportne laboratorije.

Test funkcioniše tako što stavite vodu u kontakt sa posebnim hidrogelom. Tokom jednog sata, inficirana voda promeni boju. Kada su rezulati gotovi, istraživački tim je razvio aplikaciju koja može da objavi rezultate na internetu. Sa uspešnim testiranjem na terenu, tim je saopštio da je spreman da počne prodaju tog proizvoda po ceni od dva do tri dolara.

“Verujemo da smo na pravom putu tako da ćemo u roku od godinu dana imati mobilni test za vodu na policama samoposluga.”

Naredni korak za istraživače je unapređena verzija proizvoda koji će takođe moći i da dezinfikuje zagađenu vodu.

XS
SM
MD
LG