Linkovi

Destoro planinara poginulo u Iranu


Snimak iranske državne televizije IRIB 26. decembra 2020. na kome se vidi potraga za nestalim planinarima.
Snimak iranske državne televizije IRIB 26. decembra 2020. na kome se vidi potraga za nestalim planinarima.

Najmanje desetoro planinara je poginulo a još nekoliko ih je nestalo u planinama severno od iranske prestonice Teherana posle velikih snežnih padavina, objavili su državni mediji u subotu. U isto vreme, sedmoro članova posade jednog broda je takođe nestalo posle oluje u Persijskom zalivu.

Zbog jakog snega i vetra u delovima Irana u proteklih nekoliko dana zatvoreni su brojni putevi i poremećen saobraćaj.

Nekoliko planinara vodi se kao nestalo od petka, kada su prijavljena dva smrtna slučaja. Broj nestalih je počeo da se povećava kako su se zabrinuti rođaci javljali vlastima da prijave nestanak svojih najbližih.

Devetoro ljudi je nastradalo u planinama a jedan je preminuo u bolnici, nakon spasavanja, izjavio je Mehdi Valipur, šef za vanredne operacije u iranskom Crvenom polumesecu, prenela je državna televizija IRIB.

Najmanje sedmoro planinara i dalje se vode kao nestali na tri popularne staze, kazao je Valipur. Teheran se nalazi u podnožju planine Alborz, na kojoj ima više skijališta.

U međuvremenu, iranske vlasti tragaju i za sedmoro članova posade transportnog broda koji se prevrnuo u nemirnim vodama Zaliva u petak, javila je poluzvanična novinska agencija ISNA.

"Pokušavamo da pronađemo nestale, mobilisanjem svih svojih snaga i kapaciteta, i informisanjem prolazećih brodova kao i centara za pretragu i spasilačke operacije u moru, u Omanu, Ujedinjenim Arapkim Emiratima i Pakistanu", izjavio je Esmail Makizadeh, zamenik šefa iranske regionalne pomorske organizacije.

XS
SM
MD
LG