Linkovi

Desničari oblepili pretnjama prostorije nevladinih organizacija


Oblepljen ulaz u Kuću ljudskih prava

Desničarska i proruska organizacija "Zavetnici" oblepila je nalepnicama i plakatama spoljašnjost prostorija Kuće ljudskih prava, u kojima se nalaze sedišta nekoliko nevladinih organizacija koje se zalažu za zaštitu ljudskih prava, ulaze u prostorije antiratne organizacije Žene u crnom, Centra za kulturnu dekontaminaciju i opozicione Inicijative "Ne davimo Beograd". Na nalepnicama i plakatima piše "Strani agenti" i "Zatvoreno od 4. marta", dana za koji su zakazani lokalni izbori u Beogradu.

"Zavetnici" su izlepili plakate na izloge prostorija Kuće ljudskih prava, na kojima je izložba najpoznatijih svetskih dizajnera sa temom tolerancije koju je okupio Mirko Ilić, a koja je održana u dvadesetak zemalja do sada, napisao je na Tviteru direktor Jukoma Milan Antonijević.

Žene u crnom, kojima su ulazna vrata u prostorije takođe oblepljena plakatima, saopštile su da pretnje "Zavetnika" predstavljaju još jedan u nizu napada koji se dešava u atmosferi kako ugroženosti ljudskih prava, tako i bezbednosti svih organizacija civilnog društva i pojedinaca koji se kritički odnose prema vladajućem režimu Aleksandra Vučića.

Žene u crnom ukazuju i da klima nekažnjivosti predstavlja ohrabrenje i poziv počiniocima za nove napade, zbog čega i za ovaj, kao i za prethodne napade, smatraju odgovornim “autoritarni režim na čelu sa Vučićem”.

Preteći plakati "Zavetnika" izlepljeni su i na ulazu u prostorije Centra za kulturnu dekontaminaciju.

I Inicijativa "Ne davimo Beograd" saopštila je da su vrata prostorija njihovog izbornog štaba takođe osvanula oblepljena pretnjama Zavetnika, koje u saopštenju te inicijative nazivaju "još jednom od SNS-ovih lista".

Podsetimo, "Zavetnici" su početkom ovog meseca protestovali i na prostorije Kuće ljudskih prava zalepili plakate kojima se protive najavljenoj kandidaturi osnivačice Fonda za humanitarno pravo, Nataše Kandić, za Nobelovu nagradu za mir.

Zavetnici učestvuju na predstojećim beogradskim izborima 4. marta, a tokokm kampanje više puta su istakli da će, u slučaju pobede, zabraniti nevladine organizacije koje dobijaju bilo kakvu pomoć iz inostranstva.

Istovremeno, Zavetnici se u javnosti ponose svojim vezama i kontaktima sa ruskim strankama i diplomatama te zemlje. Takođe, Zavetnici se zalažu za čvrste veze sa Rusijom i ljuti su protivnici evroatlantskih integracija Srbije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG