Linkovi

Desetine žrtava napada Islamske države u Avganistanu


Mesto samoubilačkog napada u Kabulu
Mesto samoubilačkog napada u Kabulu

Više od 40 ljudi je poginulo, a 84 povređeno u samoubilačkom napadu na zgradu u Kabulu, u kojoj se nalazi šiitski muslimanski kulturni centar povezan sa Iranom.

Portparol avganistanskog Ministarstva za javno zdravlje rekao je novinarima da su među žrtvama četiri žene i dvoje dece.

Odgovornost za napad preuzela je Islamska država, koja je u saopštenju navela da ga je izveo bombaš samoubica i da su upotrebljene još tri bombe.

Prema navodima očevidaca, napadač je aktivirao eksploziv blizu velikog sastanka u podrumu Društvenog i kulturnog centra Tebjan. Posle toga su eksplodirale i ostale naprave.

Reagujući na kritike zbog nedostatka obezbeđenja oko zgrade, avganistanski zvaničnici saopštili su da centar nije obavestio policiju o održavanju skupa.

Avganistanski predsednik Ašraf Gani rekao je da je napad "zločin protiv čovečnosti". U saopštenju iz predsedničke rezidencije navodi se da je avganistanska vlada rešena da iskoreni terorizam.

"Terorističke organizacije i njihove pristalice moraju da znaju da je avganistanski narod ujedinjen u suprostavljanju svim zaverama njihovih neprijatelja. Ovi užasni zločini neće umanjiti odlučnost Avganistanaca", poručuje se u saopštenju.

Krvoproliće je osudila Bela kuća, kao i misija NATO-a u Avganistanu.

“Naši zajednički neprijatelji moraju znati da ne mogu pobediti i da avganistanski narod neće biti ućutkan", ističe se u saopštenju misije, koju uglavnom čine američki vojnici.

Talibanski pobunjenici distancirali su se od napada, navodeći da njihovi borci ne napadaju civilne objekte, naročito one u kojima se nalaze obrazovni i kulturni centri.

U međuvremenu, u eksploziji bombe u severnoj pokrajini Balk poginulo je najmanje šestoro dece. Zvaničnici su saopštili da su se deca igrala sa improvizovanom eksplozivnom napravom koju su postavile anti-vladine paravojne snage.

XS
SM
MD
LG