Linkovi

Desetine hiljada ljudi u Srbiji bez struje zbog snega


U Beogradu su, pod težinom snega, padala stabla i bandere /Fonet/
U Beogradu su, pod težinom snega, padala stabla i bandere /Fonet/

Prvi veliki sneg ove zime u Srbiji uzrokovao je kvarove i štete na elektro mreži. Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštila je da struju trenutno nema oko 55.000 potrošača u celoj zemlji, a da je najteža situacija u delovima Kolubarskog, Zlatiborskog, Mačvanskog i Moravičkog okruga, prenosi Fonet.

Broj kvarova je u odnosu na proteklu noć smanjen na pola, saopštava EPS.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović​ izjavila je da je 30 odsto elektroenergetskog sistema trenutno "van pogona", ali da se u naredna dva dana očekuje stabilizacija situacije, saopšteno je iz njenog kabineta.

Radna grupa za praćenje sigurnosti snabdevanja energentima istakla je da su predstavnici Elektrodistribucije Srbije na terenu, a da je najveći problem prohodnost puteva koji otežava popravke kvarova, prenosi Fonet.

Struja i grejanje nestali su u nedelju i u Obrenovcu, gde je toplana vezana za termoelektranu "Nikola Tesla". Naime, zbog velike količine snega i jakog vetra otežano je bilo dopremanje uglja, pa je Obrenovac ostao bez grejanja. Portal Nova.rs prenosi da u Obrenovcu u ponedeljak neće biti nastave u školama jer i dalje ima problema sa strujom i grejanjem.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da očekuje da će Obrenovčani tokom dana dobiti grejanje, prenosi Fonet.

U Beogradu su ulice prvog prioriteta očišćene od snega, kaže Vesić, ali problema ima na devet linija gradskog prevoza zbog drveća koje je padalo na ulice i automobile.

Vesić je kazao očekuje da će se situacija sa gradskim pervozom normalizovati tokom dana, dodavši da je u nedelju javno preduzeće Zelenilo Beograd imalo 205 intervencija, da je palo više od 300 stabala i više od 40 bandera Elektrodistribucije i Telekoma.

Sneg je izazvao i druge probleme u glavnom gradu.

Zbog pucanja ulične vodovodne cevi u Kostolačkoj ulici na Voždovcu kamion je propao kroz asfalt, pokazuju snimci sa Tvitera.

Intenzitet snega je oslabio u odnosu na nedelju i u toku dana se najavljuje prestanak padavina.

XS
SM
MD
LG