Linkovi

Srećan 10. rodjendan, Tviter!


Vesti o nekim od najvažnijih dogadjaja u proteklih 10 godina prvo su se pojavile upravo na Tviteru.

Tviter slavi 10. rodjendan. Za relativno kratko vreme, servis za mikroblogovanje postao je ključni način komunikacije za mnoge ljude – bilo da su u pitanju politički aktivisti, novinari, poznate ličnosti ili tinejdžeri. Vesti o nekim od najvažnijih dogadjaja u proteklih 10 godina prvo su se pojavile upravo na Tviteru.

https://twitter.com/twitter/status/711658625924620288

U januaru 2009, kada je avion US Ervejza prinudno sleteo u reku Hadson, neko je sa lica mesta postavio sada legendarnu fotografiju na Tviter.

2011, jedan Pakistanac je tvitovao o akciji američkih marinaca ne znajući da je u njoj ubijen Osama Bin Laden.

Američki predsednik Barak Obama obeležio je svoj reizbor 2012. tvitom koji je glasio “još četiri godine” uz fotografiju na kojoj se grli sa suprugom Mišel. Gotovo istog trenutka, to je postao tvit koji je najviše puta ponovljen, odnosno “retvitovan” u istoriji servisa.

Čak je i papa na Tviteru, a pridružio mu se 2012.

Medjutim, dok ovaj društveni medij ima više od 320 miliona aktivnih korisnika, njegov rodjendan se obeležava u vreme dok se postavljaju brona pitanja o budućnosti kompanije. Na primer, uprkos velikoj popularnosti medju zvezdama, političarima i kompanijama, Tviter tek treba da pronadje način da zaradjuje novac. Takodje je izložen kritikama da je suviše spor u sankcionisanju govora mržnje. Problem je naveo osnivača Tvitera, Džeka Dorsija, da se vrati u kompaniju kako bi pokušao da osmisli njen preporod. Jedna od ranih ideja u opticaju bila je da se ukine legendarno ograničenje tvitova na 140 slovnih mesta, ali Dorsi je ranije ovog meseca izjavio da će to ograničenje nastaviti da važi.

Kompanija je načinila neke kozmetičke i funkcionalne izmene svog proizvoda. Na primer, dodala je “trenutke”, za koje kaže da će korisnicima omogućiti da lakše pronalaze tvitove a takodje je ikonicu za “omiljeni” tvit promenila iz zvezde u srce.

XS
SM
MD
LG