Linkovi

Novi slučajevi zike na Floridi


Vlasti na Floridi brine što su prenosioci zika virusa - lokalni komarci.
Vlasti na Floridi brine što su prenosioci zika virusa - lokalni komarci.

Američki centri za kontrolu bolesti izdali su danas upozorenje trudnicama da ne putuju u saveznu državu Florida, na jugoistoku zemlje, gde su prijavljeni novi slučajevi zaraze virusom zika, koji izaziva mikrocefaliju i ozbiljna oštećenja mozga kod novorođenčadi.

Nadležni su zabeležili čak 10 novih slučajeva zike na Floridi, što znači da ih sada ukupno ima 14, zbog čega je guverner te države Rik Skot tražio federalnu pomoć za borbu protiv širenja virusa. Skot je takođe upozorio da su svi zaraženi u Floridi dobili virus od lokalnih komaraca. Američki zdravstveni radnici su još pre nekoliko meseci upozoravali na moguću pojavu zike, ali Kongres još nije odobrio fondove za borbu protiv komaraca.

Za većinu Amerikanaca, komarci su uobičajena letnja iritacija. Međutim, Florida sada mora da ih tretira kao pretnju po javno zdravlje.

“Četvoro ljudi u našoj državi su najverovatnije dobili virus od ujeda komarca. To znači da je Florida postala prva država u našoj zemlji u kojoj je zabeležen lokalni prenos zike”, navodi guverner Skot.

U Galvestonu, u Teksasu, neki stanovnici izražavaju zabrinutost i kažu da su bespomoćni.

“Brinem se za svoju decu i unuke. Ali ne znam da li će nam pomoći ako brinemo, jer ako je virus tu, onda je tu”, kaže Džimi Stjuart.

Slučajevi zaraze na Floridi su potvrda onoga što su zdravstveni radnici predvideli još pre nekoliko meseci.

“Moguće je da će se pojaviti izolovani slučajevi zike u komarcima”, ističe Tom Friden, iz američkih Centara za kontrolu bolesti.

Iz Kongresa do sada: samo priče …

“Moramo nešto preduzeti, i to odmah”, kaže senator Mič Mekonel.

…. ali nigde novca. Do sada ni jedan jedini dolar nije izdvojen za borbu protiv zike. Senat se prvobitno složio da se odvoji oko milijardu dolara, ali posle pregovora većinski republikanskog Predstavničkog doma i Senata sastavljen je zakonski predlog sa odredbama, koje demokrate nisu mogle da podrže, a koje se odnose na abortus, ekologiju i isticanje Konfederacijske zastave.

“Šta je republikansko vođstvo u Kongresu postiglo? Na žalost, dobili smo paket koji je potpuno jednostranački i osuđen na propast, što su oni i znali”, poručio je demokratski senator Ričard Durbin.

Demokrate iz Senata blokirale su zakonski predlog pre nego što se Kongres raspustio na sedam nedelja. Članovi obe partije optuživali su jedni druge.

“Neobjašnjivo je i neprihvatljivo da ne možemo da rešimo važnu krizu u oblasti javnog zdravlja, zbog stranačkih razlika”, kaže Mekonel.

Očekuje se da će zika preći i izvan granica Floride.

“Majami ima sličnu klimu kao Hjuston. Majami ima iste komarce kao Hjuston, i ostatak Meksičkog zaliva. Dakle ovo hitno mora da se reši”, navodi Tod Prajs, lekar specijalista za infektivne bolesti.

Zakonodavci će nastaviti borbu u vezi sa finansiranjem zike kada se vrate u Vašington u septembru. Za sada, federalna i lokalne vlade moraće da urade sve što je u njihovoj moći sa postojećim sredstvima, kako bi nadgledali i kontrolisali populacije komaraca.

XS
SM
MD
LG