Linkovi

Odlazak Denisa Kolundžije - novinar sa velikim "N"


Novinar Denis Kolundžija (foto: Nezavisno društvo novinara Vojvodine)
Novinar Denis Kolundžija (foto: Nezavisno društvo novinara Vojvodine)

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Fondacija "Slavko Ćuruvija" organizovali su u četvrtak komemoraciju preminulom novinaru Denisu Kolundžiji (1972-2024).

Predsednica NDNV-a Ana Lalić rekla je da je Kolundžijinim odlaskom novinarstvo izgubilo novinara sa „velikim N“.

Branio je pojedinca, nije se mirio s tim da su institucije ili vladavina prava urušeni. Njegove kolege će dati sve od sebe da vrate profesiji barem deo pristojnosti i sjaja koji je Kolundžija imao“, istakla je ona.

U saopštenju NDNV-a navedeno je da je Denis Kolundžija bio novinar koji je uvek tragao za istinom, borac za slobodu, dobar čovek, drug i kolega.

U svakom trenutku predstavljao je i zastupao vrednosti visokoprofesionalnog i visokoetičnog novinarstva, koje je prepoznao u NDNV-u i portalu Cenzolovka, gde je, kao novinar koji se ne libi da propituje, kritikuje, analizira i provocira – prepoznao svoje prirodno okruženje i utočište“, navedeno je.

Programski direktor Televizije N1 Igor Božić rekao je da novinari plaćaju skupu cenu zbog posvećenog bavljenja tom profesijom, zbog čega umiru mladi.

"U proteklih nekoliko godina ovo je, verovatno, dvadeseta smrt kolega koji nisu dočekali penziju. Satire nas profesija, umiremo mladi i to nije fer", izjavio je Božić.

Glavni urednik portala Cenzolovka Perica Gunjić rekao je da je Kolundžija „živeo i disao novinarstvo“, i da je bio čovek koji je bio „brižan i prepun ljudskosti, neobičan, poseban, potpuno unikatan“.

Novinar Igor Mihaljević rekao je da je Denis Kolundžija „odbio da bude upravnik logora zvanog Republika Srbija“.

On je bio logoraš do kraja koji se borio da pobegne iz njega i da ga oslobodi“, kazao je Mihaljević.

Novinar Aleksandar Reljić rekao je da novinarstvo nije posao nego život i dodao da o tome svedoči biografija i način života Denisa Kolundžije.

Denis Kolundžija imao je bogatu novinarsku karijeru. Pisao je za Autonomiju, VOICE, Cenzolovku, BIRN, Newsweek Srbija, Vreme, Građanski list, Dnevnik, Vojvodinu, Novosadski nedeljnik, Vojvođanski magazin, Kibic fenster, Café Vojvodina, a radio je i na novosadskom IN radiju i u televizijskoj Grinfild produkciji.

Pratio je rad Skupštine Vojvodine od 2000. godine i imao blog vojvodjanska.rs posvećen pokrajinskom parlamentu.

Autor je knjige „Višestranačka Skupština Vojvodine 1992-2012.“ objavljene oktobra 2012. godine.

Kolundžija je dobitnik Godišnje nagrade Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) 2022. godine, čiji je dugogodišnji saradnik bio.

Kako je tada saopštio NDNV, Kolundžija je bio “novinar u pravom smislu te reči, da o malim ljudima i lokalnim problemima vešto kreira velike i bitne priče”.

Sem američke političke scene koju pasionirano prati, Denis je vrstan poznavalac vojvođanskih političkih prilika i neprilika. Rekli bismo - jedan od retkih… I nepogrešivo prepoznaje znakove pored puta, čuvajući tako i samo novinarstvo na pravom koloseku“, obrazložila je tada komisija za dodelu nagrade.

Kolundžija je rođen 1972. u Somboru, a umro je iznenada u nedelju u Novom Sadu u 52. godini. Njegov ispraćaj je u petak u 11.15 sati na Novom groblju u Novom Sadu.

Iza sebe je ostavio suprugu Kseniju i sina Relju.

U ovom izveštaju korišćeni su i materijali agnecije Fonet

XS
SM
MD
LG