Linkovi

Priština: Više od 30 povređenih, 27 uhapšenih


Učesnik demonstracija baca kamenicu na kordon policije, 27. januar 2015.
Učesnik demonstracija baca kamenicu na kordon policije, 27. januar 2015.

Više od 30 povređenih osoba i 27 uhapšenih, bilans je današnjih demonstracija koje su održane u Prištini zbog izjave ministra za zajednice i povratak Jablanovića i Trepče.

Demonstracije u Prištini je organizovao Pokret Samoopredeljenje zbog izjave ministra za zajednice i povratak Aleksandra Jablanovića, koji je napadače na raseljene Đakovčane 6. januara nazvao divljacima, i zbog situacije oko kombinata Trepča. Zbog napada na novinare srpskih redakcija na protestu u subotu i neotkrivanja napadača, većina srpskih novinara danas nisu pratili proteste u Prištini.

Kako javljaju prištinski mediji na današnjim demonstracijama koje je organizovao Pokret Samoopredeljenje povređeno je više od 30 osoba, a 27 ljudi je uhapšeno. Sukobi demonstranata i policije počeli su sat vremena nakon početka protesta. Demonstranti su kamenicama i drugim predmetima gađali kordon policije koja je uzvratila suzavcem i vodenim topom.

“Naš cilj je jasan, zahtevamo momentalnu ostavku ministra Jablanovića i da Trepča bude proglašena za preduzeće u javnom vlasnitvu", rekao je Dardan Molićaj iz Pokreta samoopredeljenje.

Demonstranti su kako javljaju mediji danas ponovo napali novinare u Prištini. Na meti demonstranata bili su bili novinari prištinskog dnevnika Ekspres.

Većina srpskih novinara i dopisnika beogradskih i međunarodnih medija na srpskom jeziku danas nisu pratili proteste u Prištini, jer kako je rečeno na konferenciji za novinare Udruženja novinara Srbije na Kosovu policija izbegava da saopšti da li je i ko uhapšen zbog napada na njihove kolege iz RTS-a, B92 i RTK2 na demonstracijama u subotu. Novinari su poručili da traže zaštitu policije i oštru reakciju kosovskih i međunarodnih institucija.

"Ovo je nekakav naš pokušaj skretanja pažnje na jedan veoma ozbiljan i opasan problem koji postoji. Ne vidim na koji bi drugi način mogli, ima još drugih načina, ali u ovom trenutku mislim da je bio pravi način da skrenemo pažnju na ovaj problem”, rekao je na konferenciji za novnare Predrag Radonjić iz Udruženja novinara Srbije na Kosovu. .

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga osudila je današnje nasilje na ulicama Prištine i pozvala demonstrante na razum.

Smatram neprihvatljivim nasilje nad Policijom Kosova i oštećenje javne i privatne svojine od protestanata u današnjim demonstracijama. Protest jeste nepobitno i Ustavom garantovano pravo, ali ovo pravo ide zajedno sa odgovornošću, a današnje nasilje u trgovima Prištine teško oštećuje red i zakon i ozbiljno ugrožava bezbednost građana”, navela je Jahjaga u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Ona je istakla da su haotične i nasilne scene na ulicama Prištine potpuno neprihvatljive i da su institucionalna rešenja i dijalog najbolji način za prevazilaženje nastale situacije.

I Vlada Kosova saopštila je da poštuje demokratsko pravo na protest, ali takođe, kako se navodi u saopštenju, izražava “odlučnost da ne toleriše dešavanja koja nanose štetu zemlji, institucijama, imovini u privatnom i društvenom vlasništvu”.

I američka ambasadorka na Kosovu Trejsi En Dzejkobson je reagujući na današnji protest u Prištini izjavila da je uništavanje imovine kriminalni čin. Na svom Tviteru ambasadorka Džejkobson je napisala - “Mirni protest je demokratsko pravo. Uništavanje javne i privatne imovine je kriminalni akt”, napisala je Džejkobson.

XS
SM
MD
LG