Linkovi

Demokrate zabrinute zbog izbora u novembru


Vodja senatske većina, demokrata Heri Rid na Kapitol Hilu, 25. marta 2014, posle radnog ručka sa senatskim demokratama.
Vodja senatske većina, demokrata Heri Rid na Kapitol Hilu, 25. marta 2014, posle radnog ručka sa senatskim demokratama.

Republikanci računaju da će nezadovoljstvo predsednikom i njegovim zakonom o zdravstvenoj zaštiti pokrenuti njihove glasače da izađu na birališta.

Izbori za američki Kongres biće održani za manje od šest meseci ali demokrate su već zabrinute da njihovi birači neće moći da odgovore na jačinu republikanaca u novembru.

Slab odziv birača je normalan u godini u kojoj se ne održavaju predsednički izbori i to zabrinjava predsednika Obamu i njegove demokrate u 2014. godini.

“Moraćemo da osiguramo da izadjemo sa istom brzinom i entuzijazmom koje pokazujemo tokom predsedničkih izbora. To je ono što će nam biti potrebno.”

Republikanci računaju da će nezadovoljstvo predsednikom i njegovim zakonom o zdravstvenoj zaštiti pokrenuti njihove glasače da izađu na birališta, kaže analitičar Čarli Kuk.

“U godini kada su predsednički izbori, odziv birača je velik, raznovrstan i manje više odražava raspoloženje u zemlji. Ali na kongresnim izborima, odziv je manji - ima vise belaca, konzervativaca i republikanaca. To je jednostavno drugačije.”

To predstavlja ogroman izazov za demokrate, kaže strateg te stranke Selinda Lejk.

“Odziv birača će biti ogromno pitanje za demokrate, posebno mlađe ljude koji su obeshrabreni zbog ekonomije, neudate žene, Afroamerikance, Hispance, sve koji predstavljaju naše biračko telo.”

Kao dodatak predsedniku i zdravstvenoj zaštiti, republikanci će se usmeriti i na ekonomiju, kaže predsedavajući predstavničkog doma Džon Bejner.

“Mislim da je potrebno malo više smelosti za poziv na veću saradnju između stranih država oko ekonomije, kada oni neće da se bave ni pitanjem radnih mesta koje imamo ovde u Americi, a koje treba da se rešava.”

Republikanci su zadovoljni što imaju većinu u Predstavničkom domu Kongresa i mogli bi da dobiju dovoljno glasova da preuzmu i Senat, kaže stručnjak Karlin Bouman.

“Trka za Senat je takmičenje sa velikim ulozima. Republikanci bi najviše želeli da preuzmu kontrolu u Senatu i zapravo dobiju dovoljno glasova u Senatu u nameri da pokušaju da proguraju neke od svojih zakona.”

Izbori u novembru će biti održani za svih 435 mesta u Predstavničkom domu i 36 od 100 mesta u Senatu.
XS
SM
MD
LG