Linkovi

Kongresne demokrate pozivaju na ukidanje zabrane


Demonstracije na Kapitol hilu protiv zabrane ulaska državljana 7 zemalja u SAD.
Demonstracije na Kapitol hilu protiv zabrane ulaska državljana 7 zemalja u SAD.

Nedelju dana pošto je predsednik Donald Tramp potpisao izvršnu naredbu kojom se privremeno zabranjuje ulazak imigranata iz sedam pretežno muslimanskih zemalja, demokrate u Predstavničkom domu su obnovile apel da novi predsednik okonča ovu kontroverznu politiku.

Od protesta na aerodromima – preko skupa ispred Vrhovnog suda – do blokiranih nastojanja da se zaustavi zabrana dolaska imigranta u američkom Predstavničkom domu, demokrate su završile prethodnu nedelju tvrdnjom da je novi predsednik već prekršio principe koje se zakleo da će podržati.

“Administracija predsednika Trampa je prekršila zakletvu – i ono što čini ne samo da je neustavno – već čini američki narod manje bezbednim”, upozorava Nensi Pelosi, lider demokratske manjine u Senatu.

Kada je pomenuta zabrana uzrokovala proteste širom zemlje, administracija je iznela argument da je javnost na njenoj strani.

“Jasna većina verovatnih američkih birača favorizuje privremenu zabranu ulaska izbeglica iz Sirije, Iraka, Irana, Libije, Somalije, Sudana i Jemena dok vlada ne bude u stanju da obavi bolji posao kad je u pitanju sprečavanje ulaska pojedinaca koji predstavljaju pretnju”, izjavio je Šon Spajser, portparol Bele kuće.

U najvećoj muslimanskoj zajednici u Sjedinjenim Državama u Dierbornu u Mičigenu – zabrana putovanja je već dovela do velike bojazni, rekla je Debi Dingel, članica Predstavničkog doma iz te izborne jedinice.

“Ne mogu dovoljno da vam izrazim strahovanje koje oni osećaju u duši i srcu da će neko doći da im kuca na vrata u tri ujutru i da ih izvuče iz kreveta i deportuje iz ove zemlje".

Ona dodaje da je cena ove uredbe suviše visoka…

“Mi svi želimo da zaštitimo našu nacionalnu bezbednost ali činjenica je da nacionalna bezbednost takodje znači zaštitu osnova našeg Ustava, a to je sloboda veroispovesti.”

Protivnici navode da ova zabrana nanosi štetu američkom ugledu i bezbednosti u istim onim zemljama koje su predmet zabrane i kako jedan karijerni diplomata strahuje, i u čitavom muslimanskom svetu.

“Amerika je otvorena zemlja koja je pružala dobrodošlicu imigrantima i izbeglicama iz svih zemalja, svih veroispovesti stotinama godina. Nadam se da će oni shvatiti da je ovo privremena mera, ali isto tako strahujem da će način na koji je saopštena i način na koji je primenjena poslati suprotnu poruku”, izjavio je Tomas Kantrimen, penzonisani diplomata Stejt Departmenta.

Medjutim, predsednik Predstavničkog doma Pol Rajan rekao je novinarima da nikada neće podržati zabranu ulaska muslimanima i istakao da ovo smatra pauzom u imigraciji iz veoma praktičnih razloga.

“Nakon napada u Parizu, postalo nam je jasno da se jedan od terorista infilrirao medju izbeglice iz Sirije, te smo hteli da obezbedimo da se to ne desi ovde u našoj zemlji - u pitanju je jednostavno nacionalna bezbednost.”

To je znak da, dok protivnici pokušavaju da ospore ovu uredbu u sudu, Trampova Bela kuća verovatno neće popustiti.

XS
SM
MD
LG