Linkovi

Demokrate: Tramp prekršio klauzulu o primanjima


Više od 200 demokrata u Kongresu tvrde da je predsednik Tramp prekršio svoja ustavna ovlašćenja pristankom da primi uplate od svojih stranih poslovnih transakcija.

Njihova žalba će biti spojena sa druge dve parnice u kojima se tvrdi da su predsednikovi poslovni interesi prekršili ustavnu “klauzulu o primanjima” – odredbu za koju predsednikovi advokati tvrde da je u ovom slučaju preširoko tumačena.

Momenat kada je Donald Tramp položio zakletvu i obećao da će podržati ustav bio je i momenat kada su ga demokrate u Kongresu optužile da ga je prekršio.

“On je flagrantno i otvoreno prekršio klauzulu o primanjima”, kaže Ričard Blumental, demokratski senator.

Ta klauzula daje Kongresu ovlašćenje da odobri uplate iz inostranstva izabranim zvaničnicima, a demokrate kažu da Tramp nije bio transparentan u tom smislu.

“Ne možemo da se složimo sa onim što ne znamo - ne možemo da se složimo sa nečim što Donald Tramp krije”, dodaje Blumental.

Potencijalni konflikt interesa u odnosu na presednikove biznise širom sveta povod je za ove tri parnice. Demokrate u Kongresu možda imaju najbolji argument na osnovu kongresnog nadzora predsednikovih odluka u domenu spoljne politike.

“Kako možemo da znamo da predsednik zasniva stvari na interesima američkog naroda – a ne na njegovim ličnim interesima?"

Postoji jednostavno rešenje, kaže advokat koja je pomogla da se pokrene parnica.

“Ne radi se o pristupu ‘sve ili ništa’ u smislu zadržavanja finansijskih beneficija koje prima – on jednostavno mora da sledi Ustav i da se prvo obrati Kongresu, što nije učinio”, kaže Elizabet Vidra iz Centra za poštovanje ustava.

Medjutim, Tramp se usprotivio na Tviteru, rekavši da njegovi biznisi nisu u suprotnosti sa presedničkim položajem.

I advokat koji je podneo tužbu na još jednu parnicu vezanu za “klauzulu o primanjima” rekao je za Glas Amerike putem Skajpa da se ta klauzula ne odnosi na Trampa.

“Poslovati sa nekom stranom zemljom ili stranom kompanijom ne potpada pod ‘klauzula o primanjima’ i to je verovatno preširoko tumačenje koje tužitelji ne mogu da prevazidju”, ističe Set Baret Tilman sa Univerziteta Mejnut.

Uprkos neizvesnosti ishoda na sudu…

“Malo je presedana za ovakvu parnicu jer se prethodni predsednici nisu ni izdaleka usudjivali da testiraju to pitanje”, navodi demokratski kongresmen Džeri Nadler.

…Već prvi koraci u ovom slučaju bi mogli da obelodane ključne finansijske informacije.

“Oni pokušavaju da se domognu predsednikovih poreskih prijava. Sledeći korak za njih bi bio opoziv”, kaže Tilman.

U svakom slučaju ovo je parnica koja bi mogla da ima dalekosežne posledice čak i u slučaju da ne uspe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG