Linkovi

Demokrate tuže Trampa zbog poslovnih interesa


Predsednik Donald Tramp sa ćerkom Ivankom na travnjaku Bele kuće, 13. juna 2017.

Kongresne demokrate podnele su tužbu u kojoj se predsednik Donald Tramp optužuje da je time što je primao strani novac kroz svoje razne poslovne interese, prekršio američki Ustav.

Tužbu je podnelo više od 190 demokratskih zakonodavaca iz oba doma Kongresa, koji tvrde da je predsednik prekršio manje poznatu odredbu Ustava, kojom se zabranjuje da bilo koji američki zvaničnik prihvata bilo kakve poklone ili nadoknadu od stranog entiteta bez prethodnog odobrenja Kongresa.

Pre nego što je pokrenuo kampanju na predsedničkim izborima, Tramp je bio magnat za nekretnine i vlasnik nekoliko hotela i imanja širom sveta koji nose njegove ime. Predao je operacije iz svog velikog poslovnog carstva dvojici sinova - Donaldu Junioru i Eriku, ali je zadržao vlasništvo nad kompanijom.

Ovo je druga tužba podneta protiv Trampa u vezi sa njegovim poslovnim interesima od kada je stupio na položaj u januaru. Najskorija, koju su u ponedeljak podneli sekretari za pravosuđe Okruga Kolumbija i obližnje države Merilend optužuje Trampa da je koristio predsednički položaj da bi se obogatio.

Drugu tužbu podnela je neprofitna grupa za političku tiku, kojoj se pridružila grupa vlasnika hotela i restorana koji navode da ih Trampov predsednički status dovodi u neravnopravan položaj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG