Linkovi

"Dosta smo bili fini" - grupa demokrata povećava pritisak na Bajdena zbog Izraela


Demokratski senator iz Vermonta Berni Sanders (foto; AP/Jose Luis Magana)
Demokratski senator iz Vermonta Berni Sanders (foto; AP/Jose Luis Magana)

Po isteku primirja Izraela i Hamasa i nastavka vazdušnih i kopnenih operacija u Gazi, senator Berni Sanders i grupa demokrata imala je poruku za svog predsednika - dosta smo bili fini u traženju da Izrael smanji civilna stradanja u Gazi.

Grupa demokrata upozorava predsednika Džoa Bajdena i njegov bezbednosni tim da planirana pomoć SAD Izraelu mora biti uslovljena konkretnim koracima izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i njegove vlade.

"Ne bismo bili u ovakvoj poziciji danas da je upalilo to što smo na lep način pitali", rekao je senator Sanders u svom obraćanju. "Vreme je da SAD upotrebe moć nad svojim saveznikom. A svi znamo u čemu leži ta snaga. Period blanko čekova Izraelu se mora okončati".

Ova poruka stiže u periodu kada Kongres treba da glasa o pomoći Ukrajini i Izraelu od 106 milijardi dolara, koju je ranije predložila Bela kuća.

Predstavnici obe političke partije su se decenijama držali stava da je Amerika najveći zaštitnik Izraela, i nezamislivo je da se takvom savezniku ne odobri pomoć.

Demokrate kažu da to nije njihova namera i tvrde da podržavaju pravo Izraela da se brani od napada Hamasa. Ali, činjenica da ipak žele da uslove pomoć Izraelu sugeriše na podele u Kongresu koje se produbljuju svakim dodatnim stradanjem palestinskih civila.

Sanders i drugi demokratski senatori poručuju da ostaju privrženi svom zahtevu da Izrael mora da preduzme mere i smanji stradanja civila kako bi dobio 14,3 miliona dolara američke pomoći.

Ovakvo upozorenje predstavlja i komplikaciju za Belu kuću koja već ima problem da progura ovaj paket kroz Kongres. Naime, republikanci se protive delu koji se odnosi na pomoć Ukrajini.

"Velika je razlika u zahtevanju da Netanjahuova vlada uradi nešto po pitanju stradanja civila, i dobijanju garancija da će to zaista i uraditi. Naš cilj je da vidimo rezultate, a ne samo očekivanja", kazao je demokratski senator Kris van Holen.

Bajdenova administracija je prošle nedelje javno insistirala na tome da se lideri u Izraelu usaglase sa američkim zahtevima da se smanje stradanja civila u Gazi, a ne samo da te zahteve saslušaju.

Kada je istekao privremeni prekid vatre, izraelska vojska je saopštila da je počela da primenjuje jednu od mera Bajdenove administracije: da preko onlajn mape Gaze obavesti civile koje ulice, kvartove i zajednice da napuste i evakuišu se pred napad Izraela.

Bombardovanje se nastavilo i Palestinci u Pojasu Gaze sada kažu da više nemaju ni gde da beže. Mnogi od njih su pobegli na jug kada im je na početku rata rečeno da se sklone sa severa. Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje kontroliše Hamas, saopštilo je da je do sada ubijeno više od 15.899 civila, od kojih su 70 odsto žene i deca.

Iako je državni sekretar SAD Entoni Blinken najavio i druge mere sem onlajn mape, nije jasno da li će uspeti da smanje civilne žrtve.

Izrael je prvi na listi primalaca američke pomoći. Međutim, ovo nije prvi put da se postavljaju neki uslovi da se ta pomoć dobije.

Recimo, Ronald Regan je pretio obustavom isporučivanja borbenih aviona Izraelu zbog vojnih upada u regionu 1980ih. Ipak, ovoga puta se takva diskusija vodi unutar demokratske većine u Senatu.

Netanjahuova koalicija je uspevala da prebrodi takve zahteve pojedinih članova Kongresa ili organizacija u prošlosti, koji su se odnosili na stradanja palestinskih civila u dosadašnjim ratovima sa Hamasom.

Bajden je od početka imao politiku da javno podržava Izrael, dok je eventualne američke zahteve za promenama u izraelskoj politici iznosio privatno. Ali, 24. novembra je rekao da je uslovljavanje vojne pomoći Izraelu "nešto o čemu treba razmisliti" - i to je privuklo pažnju pojedinih demokratskih senatora.

Sanders i druge demokrate nisu precizirali koji bi tačno bili uslovi za to. Pojedini senatori kažu da nije potrebno donositi novi zakon, te da u Americi već postoje propisi koji kažu da onaj ko prima pomoć iz SAD mora da ispunjava standarde u oblasti ljudskih prava.

"Šta god da se desi, usvojićemo paket pomoći za Izrael. Ali, moraće da bude u skladu sa humanitarnom pomoći i pokušajima da se spreče stradanja stanovnika u Gazi koji nisu deo Hamasa", rekao je senator iz Virdžinije Tim Kejn.

XS
SM
MD
LG