Linkovi

Uspeh demokrata na primarnim izborima u Kaliforniji


Kandidat za guvernera Kalifornije Gevin Njusom

Demokrate u Kaliforniji, najnaseljenijoj američkoj saveznoj državi, po svemu sudeći su na dobrom putu da, posle jučerašnjih primarnih izbora, pobede u važnim kongresnim okruzima na novembarskim opštim izborima. To je važan faktor za Demokratsku stranku u njenom nastojanju da preuzme kontrolu nad Predstavničkim domom u Vašingtonu.

Kalifornija ima jedinstveni sistem primarnih izbora po kojem dvojica kandidata sa najviše osvojenih glasova prolaze u drugi krug, koji sledi za pet meseci, bez obzira na to kojoj stranci pripadaju. Budući da su se brojne demokrate kandidovale u nekoliko kongresnih okruga, stranački zvaničnici su se plašili da će demokrate "pojesti" glasove jedni drugima, dovodeći do toga da dvoje republikanaca prođe u novembarski, drugi krug.

Međutim, iako se prebrojavanje glasova još nastavlja u nekim delovima, demokrate će po svemu sudeći moći da se takmiče za mesta u Kongresu u skoro svakom okrugu u Kaliforniji, uključujući i neke kongresne okruge u kojima su republikanci pobedili pre dve godine iako su, u predsedničkoj trci, ti isti okruzi podržali Hilari Klinton umesto republikanca Donalda Trampa.

Demokrate se nadaju da će im liberalna Kalifornija, u kojoj postoji izražen otpor prema Trampu, pomoći da osvoje neka od 23 mesta potrebna da bi preuzeli kontrolu nad Predstavničkim domom od republikanaca.

Republikanci u Kaliforniji izbegli su da budu eliminisani iz trke za guvenera kada je republikanski biznismen Džon Koks završio kao drugi medju 27 kandidata. Međutim, favorit u toj trci je demokrata Gevin Njusom, sadašnji zamenik guvernera i bivši gradonačelnik San Franciska.

Tramp je na dan izbora na Tviteru podržao Koksa što se brzo pretvorilo u ključnu tačku predstojećeg takmičenja Njusoma i Koksa, od kojih će jedan zameniti dugogodišnjeg guvernera Džerija Brauna.

"Ušli smo u epsku bitku i čini se da će birači u novembru imati stvaran izbor između guvernera koji će se suprostaviti Donaldu Trampu i predsednikovog poslušnika u ratu koji vodi protiv Kalifornije", rekao je Njusom.

Demokrate su otkrile novi slogan njegove kampanje: "Otpor uz rezultate".

84-godišnja demokratska političarka Dajen Fajnstajn je korak bliže tome da po šesti put bude izabrana da predstavlja Kaliforniju u senatu. Ona je lako osvojila znatno više glasova od demokratskog državnog senatora Kevina de Liona protiv kojeg će se takmičiti u novembru.

Primarni izbori su održani u još sedam saveznih država.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG