Linkovi

Del: Predlog o upravljanju granicama - pozitivan korak


Ambasador SAD na Kosovu Kristofer Del i predsednica Kosova Atifete Jahjaga, Priština, 21. novembar 2011.
Ambasador SAD na Kosovu Kristofer Del i predsednica Kosova Atifete Jahjaga, Priština, 21. novembar 2011.

"Predlog o integrisanom upravljanju granicama izmedju Kosova i Srbije predstavlja pozitivan korak u saradnji sa Srbijom, na način kao što se radi sa čitavim regionom," izjavio je Američki ambasador u Prištini Kristofer Del. On je danas sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom potpisao Sporazum o razumevanju kojim se Vlada SAD obavezuje da pomogne kosovskim institucijama da sprovedu reforme koje će unaprediti privredni razvoj Kosova.

“Ovo pomera operaciju zajedničkog upravljanja granicama izmedju Srbije i Kosova u istom pravcu kao i integrisano upravljanje granicama sa drugim komšijama, Albanijom, Makednijom, Crnom Gorom, gde evropski model zajedničkog upravljanja već važi”, kazao je Del.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga nije želela da konkretno odgovori na pitanje o predlogu o integrisanom upravljanju granicama, ali je naglasila da sva rešenja moraju biti u skladu sa evropskim standardima, kao i Ustavom Kosova.

„Sva rešenja koja proizadju iz procesa dijaloga treba da budu evropska rešenja i treba da budu u skladu sa najboljim evropskim standardima i praksom i to su ovi dosadašnji dogovori i bili. Svi dosadašnji dogovori su bili u skladu sa najboljim evropskim standardima i praksom i verujam da će uz pomoć posredničke uloge EU u dijalogu izmedju Kosova i Srbije svi dogovori koje smo do sada postigli i koje ćemo postići biti u duhu najboljih evropskih rešenja za Kosovo, ali i za sve države u regionu“, rekla je Jahjaga.

Američki ambasador i predsednica Kosova potpisali su danas Sporazum o razumevanju kojim se Vlada SAD obavezuje da pomogne kosovskim institucijama da sprovedu reforme koje će unaprediti privredni razvoj Kosova, uključujući i upravne i tehničke kapacitete poreske uprave, promovisanje javno-privatnih partnerstava u finansiranju javne infrastrukture, izradu pravnog i zakonskog okvira za promociju konkurentnog i raznolikog privatnog sektora, kao i razvoj dobro obučene, produktivne radne snage koja odgovara zahtevima rada privatnog sektora. Ovi ciljevi biće sprovedeni u partnerstvu između Američke agencije za međunarodni razvoj i ministarstava u Vladi Kosova i odgovarajućih agencija.

XS
SM
MD
LG