Linkovi

Delegacija Merilenda u Srbiji: Partnerstvo pomaže zapošljavanju ljudi


Arhiva - Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat
Arhiva - Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat

Američke kompanije investirale su četiri milijarde dolara u Srbiju, trgovinska razmena dve zemlje samo prošle godine iznosila je 500 miliona dolara, a namera SAD je da budu među 10 najbitnijih partnera Srbije, čulo se na konferenciji "Trejd vinds" koja je u Privrednoj komori Srbije organizovana povodom posete ekonomsko-političke misije američke savezne države Merilend.

Predsednik PKS, Marko Čadež, rekao je i da je razlog za investiranje to što je Srbij postala poželjna i stabilna investiciona destinacija, koja preko Sporazuma o slobodnoj trgovini ima pristup tržištima od preko milijardu ljudi. On je kazao da je i zaštita životne sredine - uz informacione tehnologije, farmaceutsku i autoindustriju - novo polje potencijalne saradnje i oblast u kojoj se očekuje novi talas američkih ulaganja u Srbiji.

"Američkih investitora u Srbiji je iz godine u godinu sve više i njihov doprinos kroz proizvodnju, izvoz i zapošljavanje je sve veći. Prema američkim izvorima, ukupna ulaganja kompanija iz Amerike u Srbiji iznose gotovo četiri milijarde dolara", rekao je Čadež obraćajući se privrednicima iz SAD i Srbije.
Skupu u PKS prisustvovali su predstavnici 20 kompanija iz Srbije iz poljoprivrednog i prehrambenog sektora, mašinske industrije, medicinske privrede, kao i predstavnici trgovinskih lanaca i distributerskih kuća.

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skat, naglasio je na skupu da će SAD i dalje graditi, kako je rekao, dobre odnose sa Srbijom ne samo u oblasti ulaganja već i bilateralnih odnosa kao i u rastući sektor usluga.

"To je nešto na čemu ćemo graditi naše partnerstvo", rekao je Skat i pojasnio da SAD žele da budu među 10 najbitnijih partnera Srbiji.

Skat je podsetio da je samo prošle godine trgovinska razmena Srbije i SAD iznosila 500 miliona dolara.

Ambasador Skat predstavio je na skupu nekoliko međunarodnih kompanija iz SAD čiji su predstavnici prisutni u Srbiji i koji će u narednim danima imati sastanke sa srpskim privrednicima.

"Naše partnerstvo pomaže da se zapošljavaju ljudi kako u Americi tako i u Srbiji i to je vin-vin situacija", kazao je Skat.

Važno ulaganje u ekologiju

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je na skupu da je ulaganje u ovaj sektor u Srbiji veoma značajan i da su očekivane i neophodne investicije oko 14 milijardi dolara.

On je objasnio da će se proces ulaganja u zaštitu životne sredine u Srbiji intenzivno nastaviti u narednom periodu i to pre svega u sektorima upravljanja otpadom i u sektoru energetske efikasnosti.

"Svako ko dođe u Srbiju, investira i u ceo region. Srbija svojom politikom i ekonomskom politikom koju vodi, otvara vrata u čitavom okruženju", rekao je Trivan. Investiranjem u ovu oblast otvoriti nekoliko hiljada novih radnih mesta, poručio je on.

"Trejd vinds" je najveća godišnja trgovinska misija Vlade SAD koja ima za cilj da kompanije iz SAD upozna sa potencijalnom saradnjom sa drugim tržištima, preneo je Tanjug.

XS
SM
MD
LG