Linkovi

Bredli Mening - Izdajnik ili heroj


Nalepnica podrške Bredliju Meningu i Edvardu Snoudenu, koji su obojica obelodanili poverljive podatke američke vlade
Nalepnica podrške Bredliju Meningu i Edvardu Snoudenu, koji su obojica obelodanili poverljive podatke američke vlade

Nastavlja se suđenje Bredliju Meningu za odavanje poverljivih informacija Vikiliksu, dok njegove pristalice smatraju da je on pokrenuo novi trend.

Odbrana američkog vojnika Bredlija Meninga optuženog za odavanje stotina hiljada poverljivih informacija internet sajtu Vikiliks, tokom jučerašnjeg dana iznosila je svoje argumente. U Fort Midu u državi Merilend, Meningov slučaj je na vojnom sudu ušao u šestu nedelju.

Reč sada imaju branitelji koji će pokušati da ubede vojnu porotu da je Bredli bio samo uzbunjivač, a ne izdajnik.

Advokati odbrane počeli su uvodnu reč video snimkom iz 2007. koji je prosledio Mening, na kome se vidi napad američkog helikotera na Bagdad u kome su nastradali civili uključujući dva novinara agencije Rojters.

Mening je priznao da je odavao informacije. Njegovi advokati traže da se neke optužbe odbace s obrazloženjem da je bio naivan mladić koji je želeo da pomogne, a ne da povredi Sjedinjene Države ako obelodani ono što su američki vojnici, po njegovom mišljenju loše radili u Iraku.

Tužilaštvo je iznelo završnu reč prošle nedelje sa tvrdnjom da je Mening špijunirao i pomagao neprijatelju. I pored velikih očekivanja zapaženo je da tužioci nisu izneli dokaze da su procurele informacije uzrokovale neku veću štetu američkoj nacionalnoj bezbednosti.

Jedan od mnogobrojnih svedoka odbrane je i Moris Dejvis, penzionisani pukovnik američkog ratnog vazduhoplovstva i bivši glavni tužilac u vojnom zatvoru u Gvantanamu.

“Svakako da je bilo neprijatnosti, ali je velika razlika od neprijatnosti do nanošenja povrede nekome, a ja nisam video dovoljno dokaza da je bilo ko povređen. Zato mislim da ga treba pozvati na odgovornost i kazniti ga, ali odgovarajućom kaznom za ono što je uradio , a ne kažnjavati ga za ono što je vlada mislila da bi moglo da se desi", ističe Dejvis.

Više pojedinosti o posledicama koje su mogle da uslede moglo bi da se čuje tokom izricanja presude, kada će sudija odrediti kaznu na osnovu pričinjene štete.

Mening nije vršio selekciju informacija koje obuhvataju 700 hiljada poverljivih dokumenata, diplomatskih depeša I vladiniuh video snimaka američkih vojnika u borbama.

Njegov slučaj se razlikuje od slučaja bivšeg američkog obaveštajnog analitičara Edvarda Snoudena, koji je dostavio tajna dokumenta američke Nacionalne agencije za bezbednost (NSA) o nadzoru koji agencija vrši nad telefonskim i internet komunikacijama građana kako u zemlji tako i širom sveta.

Međutim ono što je za njih dvojicu zajedničko je da su obojica u dvadesetim godinama, kompjuterski su obrazovani i nalazili su se na nižim ali osetljivim pozicijama.

Meningove pristalice se nadaju da je mladi vojnik pokrenuo novi trend.

“Mislim da je podrška kojom smo okružili BredIija Meninga možda pomogla Edvardu Snoudenu da se oseća bolje dok je odavao informacije. Verujem da smo stvorili atmosferu da i pored toga što se vladi to ne dopada hvalimo uzbunjivače i shvatamo njihovu važnost", smatra Nejtan Fuler iz Organizacije za podršku Meningu.

Nameće se pitanje kako će se američka vojska i obaveštajne agencije nositi sa potencijalnim bezbednosnim rizicima, kada se radi o emotivno nestabilnim osobama poput Meninga, ili osobama koje nisu u stanju da shvate važnost svojih zadataka.

Tokom jučerašnjeg svedočenja Meningov bivši šef ga je opisao kao najboljeg i najproduktivnijeg člana njegovog tima, ali sa slabom sposobnošću da oceni ozbiljnost informacije. Suđenje Meningu nastaviće se idućeg meseca.
XS
SM
MD
LG