Linkovi

Potpisana deklaracija o nestalima


Predsednici Srbije, Tomislav Nikolić, Crne Gore, Filip Vujanović, Hrvatske, Ivo Josipović, i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović, u Mostaru posle potpisivanje Deklaracije o nestalima, 29. avgust 2014.
Predsednici Srbije, Tomislav Nikolić, Crne Gore, Filip Vujanović, Hrvatske, Ivo Josipović, i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović, u Mostaru posle potpisivanje Deklaracije o nestalima, 29. avgust 2014.

Lideri Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine potpisali su danas u Mostaru Deklaraciju o ulozi država u rešavanju problema nestalih osoba, a ideja je da ovaj dokument potpiše što veći broj država u svetu, bez obzira da li su trenutno pogodjene ovim problemom.

Predsednici Srbije, Hrvatske, Crne Gore i predsedavajući Predsed-ništva Bosne i Hercegovine potpisali su danas u Mostaru Deklaraciju, čiji je cilj da se podstakne uspešniji proces traganja za osobama nestalim to-kom proteklog rata, ali i ranijih ratova na području bivše Jugoslavije.

Tom prilikom predsednik Srbije Tomislav Nikolić je rekao da se može reći da je postignut značajan rezultat u utvrđivanju sudbine nestalih, a da je, od gotovo 40.000 nestalih u sukobima na prostoru bivše Jugosla-vije, još 11.000 ljudi čija sudbina nije utvrđena. Srbija nikad neće odusta-ti od potrage za nestalima, poručio je Nikolić:

"Mi ćemo sa svoje strane uraditi sve da se lica nestala na teritoriji Srbije pronađu, ali očekujemo i od ostalih potpisnica da učine isto. Ostvarujući taj cilj, Komisija za nestala lica Vlade Srbije već skoro dve decenije u komunikaciji i koordinaciji sa nadležnim nacionalnim institucijama, porodicama nestalih, državama regiona, međunarodnim partnerima i predstavnicima civilnog društva, radi na utvrđivanju sudbine nestalih."

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović naveo je da se u Bosni još više od 8.000 osoba se još vode kao nestali. On je poručio da je BiH odlučila da učini sve da bude na usluzi porodica-ma koje tragaju za svojim najmilijima:

"BiH je usvojila Zakon o nestalim osobama 2004. godine. Njegovim donošenjem naloženo je formiranje Instituta za nestale osobe sa sedištem u Sarajevu, kao državna institucija nadležna za traganje za nestalim osobama. Uz neophodnu podršku međunarodne zajednice, BiH je odlučila da učini sve što je njenoj moći, kako bi u ovoj teškoj, ali humanoj misiji bila na punpj usluzi porodicama, koje tragaju za svojim najmilijima."

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović je naglasio da je pitanje nestalih, pre svega, humanitarno pitanje, a da je potpisana Deklaracija o ulozi država u njegovom rešpavanju važan korak kojim se svi zajedno u regio-nu dodatno obavezuju na pomoć u traganju za istinom.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović je ocenio da je okupljanje u Mostaru, jer simbolično upućuje na potrebu da se država poveže sa svima i da bude nosilac i garant ukupnog napora da će se svako nestalo lice naći i da će mu se obezbediti grobno mesto.

XS
SM
MD
LG