Linkovi

Dečije priče stižu u novoj 3D verziji video igre


Klasici dečije literature dobiće novi izgled 21. veka, kada britanski istraživači završe sa testiranjem projekta koji bi 3D verzije dečijih priča oživeo na platformama za video igre.

To je deo projekta britanskih istraživača, koji 3D prikaze knjiga prenose na virtuelne platforme.

“Ovo je naš inovativni pokušaj da predstavimo sve te fantastične svetove iz knjiga nekoj potpuno novoj publici. Pomislili smo, zašto da ih ne adaptiramo koristeći jedan od najpopularnijih resursa, softverskih resursa koji postoje – Minecraft – i da oživimo te svetove”, objašnjava Džejms Batler sa univerziteta Lankaster.

Istraživači su spojili fantaziju i realnost koristeći softver za video igre, i tako oživeli izmišljene svetove iz literature.

“Ako mapirate samo stvarni svet, onda verovatno mapirate oko 10-20 odso književnih tekstova jer se mnoge priče odvijaju na mestima u drugačijem okruženju koji ne postoji u svetu. I tako projekat masovno otvara književno mapiranje. Ono što mi radimo u većem projektu, razvijamo potpuno novu metodu za stvaranje mapa i vizualizacije samog teksta”, rekla je Saši Bušel sa univerziteta Lankaster.

Stručnjaci se nadaju da će dinamično mapiranje pomoći novim generacijama čitalaca da se zaljube u klasike.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG