Linkovi

Zavisnost od opijata prisutna i medju decom!


U SAD vlada epidemija zavisnosti od snažnih lekova protiv bolova koji se dobijaju na recept.
U SAD vlada epidemija zavisnosti od snažnih lekova protiv bolova koji se dobijaju na recept.

Već skoro 20 godina, zavisnost od opijata proširila se u Sjedinjenim Državama do tačke u kojoj je sada postala epidemija, izazvana legalnim i ilegalnim supstancama. Lekovi protiv bolova koji sadrže narkotike ili opijate, doveli su do hiljada smrtnih slučajeva zbog predoziranja, kao i boravka u bolnici. Ali do sada, istraživači nisu proučavali na koji način ta epidemija utiče na najmlađe članove društva.

Vajkodin i Oksikontin su fabrički nazivi za hidrokodon i oksikodon, jake lekove protiv bolova koji doprinose širenju zavisnosti od lekova, posebno u Sjedinjenim Državama. Ti i drugi lekovi sadrže opijate ili narkotike. I dok ih lekari često prepisuju kao pomoć u kontroli hroničnih bolova, oni mogu da dovedu do zavisnosti. U Sjedinjenim Državama, prodaja opijata na recept učetvorostručila se tokom poslednjih dvadeset godina.

“Epidemija opijata rasla je postepeno. Počela je sredinom devedesetih godina kada su lekari bili ohrabrivani da učine više u tretiranju hroničnih bolova. Tokom 2014. godine, zabeleženo je oko 19 hiljada smrtnih slučajeva povezanih sa opijatima”, navodi Džuli Gejder sa Univerziteta Jejl.

Smrt muzičara Princa, prošlog juna bila je posledica slučajnog predoziranja opijatima. Centri za kontrolu bolesti navode da u Americi, 48 osoba umre svakoga dana zbog predoziranja opijatima. Najnovija studija pokazala je da je tokom perioda od 16 godina, više od 13 hiljada dece i tinejdžera završilo u bolnici zbog trovanja opijatima.

“Ustanovili smo da se stopa boravka u bolnici zbog trovanja opijatima udvostručila u periodu od 1997. do 2012. godine. Takođe smo ustanovili da je najveći broj slučajeva bio među tinejdžerima, uzrasta 15 do 19 godina. Najveća stopa povećanja broja slučajeva bila je među mlađom populacijom, od jedne do četiri godine”, ističe Dipa Kamenga sa Univerziteta Jejl.

Istraživači kažu da način na koji se ti lekovi prepisuju, pakuju i uništavaju mora da se promeni.

“Nacionalna rasprava usmerena je na načine da se poboljšaju tretman i prevencija zloupotrebe opijata ali se takođe nadamo da će se razgovarati i o tome kako da se zaštite deca od te epidemije.”

Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

XS
SM
MD
LG