Linkovi

Polovna sportska oprema za pomoć deci


Osnivač organizacija "Jednaka šansa za sve" Meks Levit

Djeca imaju mnogo koristi od bavljenja sportom. Međutim, za siromašne porodice koje se muče da plate račune i kupe hranu, sportska oprema može da bude preskupa. Jedan stanovnik Vašingtona vjeruje da troškovi ne bi trebalo da budu prepreka ni za jedno dijete da se bavi sportom, zbog čega ima jednostavno rješenje za taj problem.

Učenici jedne osnovne škole u Vašingtonu ne bi imala šansu da igra fudbal bez pomoći Maksa Levita, koji je prije četiri godine osnovao neprofitnu organizaciju “Jednaka šansa za sve”. Organizacija sakuplja polovnu sportsku opremu i daje je onima kojima je potrebna.

“Bavio sam se svim sportovima. Bio sam srećan, jer je moja porodica mogla to da priušti. Međutim, smeta mi to što hiljade djece ne mogu da se bave sportom zbog troškova. To je stvarno tužno”.

Levit je nekada radio sa sportistima na koledžu i sa mlađim kategorijama. Tada je shvatio da postoji jednostavno rješenje.

"Svake godine se bacala sportska oprema, koju smo koristili prethodne sezone. Shvatio sam da se u Americi rasipa ogromna količina opreme, a da u obližnjim siromašnim četvrtima postoji ogromna potreba za njom. Morali smo nešto da uradimo tim povodom”.

Levit je počeo da sakuplja opremu u podrumu svojih roditelja. Zatim je sve premjestio u skladište, veličine 370 kvadratnih metara, ispunjeno različitom sportskom opremom vrijednom više od milion i po dolara. Levit vjeruje da sport pomaže djeci da vode zdrav životni stil.

“Prije svega, broj gojaznih osoba u ovoj zemlji se utrostručio od 1980-tih godina. Ova zemlja se veoma teško privikava na zdrav život, naročito u siromašnim područjima. To je postao ogroman problem za veliki broj djece, koja pokušavaju da ostanu zdrava”.

Džerom Klemens je fudbalski trener za “DC SCORES”, neprofitnu organizaciju koja vodi besplatni vanastavni program.

“Bavljenje sportom je veoma važno za razvoj mladih. Pomaže u snaženju ličnosti, uči vas o timskom radu. Pruža vam šansu da se bavite aktivnostima posle škole, a da ne upadate u nevolje”.

Organizacija “Jednaka šansa za sve”, koju uglavnom vode volonteri, za sada je prikupula više od milion 400 hiljada dolara vrijedne sportske opreme za 300 različitih programa u području Vašingtona i Baltimora.

“Prema našim procjenama, više od 100 hiljada djece imalo je koristi od naših donacija".

Levitov cilj je da program proširi na ostale gradove i da pomogne svakom djetetu da uživa u sportu.

XS
SM
MD
LG