Linkovi

Deca migranti u Srbiji od 1. septembra u školskim klupama


Arhiva - Migranti iza žice u privremenom smeštaju u blizini granice Srbije i Mađarske u mestu Roške, Mađarska.
Arhiva - Migranti iza žice u privremenom smeštaju u blizini granice Srbije i Mađarske u mestu Roške, Mađarska.

Oko 700 dece migranata od 1. septembra krenuće zajedno sa svojim vršnjacima iz Srbije u školu, rekao je Vladmir Cucić, komesar za izbeglice i migracije. Najviše dece migranata biće u beogradskoj opštini Palilula i u Šidu, a ta deca će, prema rečima ministra prosvete, nastavu pohađati na srpskom i engleskom jeziku.

"Dobro je da ta deca nemaju rupu u obrazovanju. Bez obzira da li će se vratili ili ostati, oni treba da uče", kazao je Cucić za RTS.

U Srbiji se, prema njegovim rečima, trenutno nalazi nešto manje od 4.500 migranata, od kojih će možda ostati njih oko 100, do 120. "Migranti su sada svesni da će duži period provesti u Srbiji pre nego što odu, ali znaju i da imaju mogućnost da ostanu u Srbiju, mada je broj onih koji to žele veoma mali", kazao je Cucić.

Ima i onih koi se dobrovoljno vraćaju u svoje zemlje porekla, što je najčešće Avganistan, a dosta njih se vraća i u Grčku. "Bez međunarodnih organizacija za migracije, dobrovoljno u Grčku vratilo oko 200 migranata, a oni koji su se vratili u Avganistan, koristili su pomoć UN, njih oko 500 ljudi", objasnio je komesar za izbeglice.

Evropa je sada mnogo spremnija za migrantsku krizu, nastavio je Cucuć, kao i Turska, jer su preduzete sve mere da nikad više ne dođe do takvog pliliva migranata.

Ministar prosvete, nauke i tehnološog razvoja Mladen Šarčević izjavio je ranije u sredu da će od 1. septembra ogroman broj dece migranata krenuti sa vršnjacima u školu i da će pohadjati nastavu na srpskom i engleskom jeziku.

Šarčević je novinarima u Beogradu kazao da Srbija nema dovoljno novca da obezbedi da migranti slušaju nastavu na maternjem jeziku i da bi donacije mogle da pomognu da im se to obezbedi.

"Mi smo sagledali sve dobre modele edukacije dece migranata i sami smo predloži odlične modele", rekao je Šarčević i dodao da najviše dece ima u zoni Šida i u raznim delovima Beograda.

Inače, deca migranti su zbog trauma koje duživljavaju na putu posebno ranjiva kategorija podložna zloupotrebi i eksploataciji. Prema podacima Unicefa, samo iz Sirije je izbeglo dva miliona dece u toku 2015. godine, a u Evropu je stiglo skoro 96.000 dece bez pratnje, od kojih je, prema zvaničnim podacima Evropola, nakon ulaska u Evropu nestalo 10.000.

XS
SM
MD
LG