Linkovi

Debata: Vlast koristila vanredno stanje kao kampanju, moguće buđenje apstinenata za izbore


Učesnici debate "Srbija između vanrednog stanja i izborne trke", koja je u organizazciji Nacionalne koalicije za decengralizaciju održana preko Zoom platforme, u Beogradu, 30. aprila 2020. godine (Foto: Glas Amerike)
Učesnici debate "Srbija između vanrednog stanja i izborne trke", koja je u organizazciji Nacionalne koalicije za decengralizaciju održana preko Zoom platforme, u Beogradu, 30. aprila 2020. godine (Foto: Glas Amerike)

Vlast je iskoristila vanredno stanje da sve ustroji kao vojnike, kao idealnu priliku za kontrolu i nadgledanje i da glavne medije pretvori u svoje "pse čuvare", ocenjeno je na debati "Srbija između vanrednog stanja i izborne trke", koja je u organizaciji Nacionalne koalicije za decentralizaciju održana onlajn, preko Zoom platforme.

Advokat i bivši poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, podsetio je na ustavnu odredu da vanredno stanje u zemlji uvodi Narodna skupština Republike Srbije, ali da Ustav ima "rezevnu opciju, ukoliko skupština ne može da se sastane" i da "trijumvirat", odnosno predsednici države, vlade i parlamenta, mogu da u toj situaciji da uvedu vanredno stanje:

"Skupština Srbije se u istoriji nalazila u težim situacijama, ni u Prvom svetskom ratu, ni u ratu sa Turcima nikad nije ispustila mogućnost da kontroliše izvršnu vlast. Sad su našli da 1,5 mesec uopšte ne zaseda, da bi nas pre neki dan predsednica Skupštine iznenada obavestila je dobila pismo od predsednice vlade, da mogu da se sastanu", rekao je Šabić uz ocenu da je posao poslanika da kontrolišu izvršnu vlast i u vanrednom stanju".

Šabić podseća i da je vanredno stanje uvedeno na inicijativu ministra odbrane, a ne ministra zdravlja, što je "situacija za ratno stanje", dok je novinarka Gordana Suša primetila da je vanredno stanje idealna prilika za to da se "svi ustroje kao vojnici".

"Vlast je porobila sve medije i ostavila male niša poput N1, nekoliko portala i debata sličnih ovoj, a glavni mediji kao psi čuvari vrše masovnu destrukciju društva. Društvo se toliko podelilo i raspolutilo - idealno za vlast da kontroliše u vanrednom stanju umove i ljudska ponašanja, da ih nagleda", kazala je ona ocenjujući da "smo došli do apsurda, u kom se priča perite ruke, ali prvo da vam isperemo mozak".

Državni projekat je, nastavila je, da se guši sloboda medija i sve nezavisne informacije: "Zbog toga padamo na svetskoj listi slobode štampe".

Za 15 dana marta u dnevnicima Aleksandar Vučić imao 14.219 sekundi, opozicija 112 sekundi, Savez za Srbiju 87 sekundi. Šta je narod mogao da čuje - samo ono što kaže Vučić, ocenila je Suša navodeći rezultate istraživanja BIRODI-a.

Politikolog Boban Stojanović kazao je da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, vanrendo stanje poslužilo kao kampanja. "Nebitno je da li je funkcionerska, predizborna - jasno je da je kampanja. Jasno je i da je menjao neke stavove, verovatno u skladu sa anketama", kazao je on.

Ocenio je da popuštanje mera za Prvi maj nije urađeno zbog građana, već zato što je Vučiću počeo da pada rejting. "Svi smo govorili da struka donosi odluke, ali ne - politika donosi odluke", kazao je Stojanović.

Ustavni sud, naglasio je Rodoljub Šabić, "nije trafika" i "trebalo bi da radi u svakom trenutku". Podsetio je da je i u Bosni i Hercegovini, državi koja ima problem sa disfunkcionalnošću, ustavni sud reagovao po sličnom pitanju.

"Kod nas Ustavni sud ne pokreće postupak ni kad je trećina populacije u kućnom pritvoru", kaže Šabić podsećajući da i najteži osuđenici imaju pravo na šetnju i čist vazduh jednom dnevno.

Na pitanje voditeljke debate, novinarke Antonele Rihe o ponašanju i položaju opozicije tokom i nakon vanrednog stanja. Gordana Suša rekla je da je opozicija postala nevidljiva u vreme trajanja vanrednih mera i da je "poštovala sva pravila i imala konstruktivne predloge kako da se obuzda korona".

Boban Stojanović složio se da se kasni sa pričom o žalbi Ustavnom sudu, ali je pohvalio opoziciju da "poslednjih dana rade konkretne stvari".

Na pitanje Rihe da li je opozicija trebalo da se vrati u skupštinu u ovom trenutku, Stojanović je odgovorio odrično, jer - "malo ko ih tamo vidi". Ocenio je da se mnogo više čuje ša su lideri opozicije rekli ispred skupštine, na protestu, nego šta bi rekli tokom zasedanja.

Prema njegovim rečima, izborni proces će se nastaviti tamo gde je stao posle odluke Republičke izborne komisije 16. marta da se suspenduju izborne radnje.

Stojanović je ocenio da je u Srbiji prisutan ozbiljan zaokret ka Kini, kako bi se uveo možda takav sistem, ali i kako bi se napravila distanca prema zapadnim partnerima koji očekuju ustupke prema Kosovu.

Verujem Ipsosu da je Vučićev rejting porastao, ali verujem i da je veliki broj onih koji su bili apatični, koji će se posle ovoga probuditi i aktivirati i tu je glavna uloga opozicije. Ako propuste tu šansu, bojkot parlamenta, bojkot izbora neće ništa doneti, zaključio je Stojanović.

XS
SM
MD
LG