Linkovi

Debata na Kapitolu o zidu na granici sa Meksikom


Milijarde dolara namenjenih finansiranju obezbeđenja granice bile su ulog na pretresu u Odboru Predstavničkog doma za unutrašnju bezbednost, koji je debatovao o predlozima Trampove administracije za finansiranje delova kontroverznog zida duž američko-meksičke granice i zapošljavanja hiljada agenata Američke granične policije.

Demokrate u Predstavničkom domu protive se tim prioritetima dok se na Kapitol Hilu pojačala debata o imigraciji kako se bliži isticanje programa Odložena akcija za pridošle u detinjstvu (DACA).

Zakonodavcima na Kapitol hilu moglo bi da bude teško da ispune obećanje takozvanim "sanjarima" da će se njihovi snovi ostvariti. Sudbina učesnika programa DACA mogla da bude povezana sa zakonskim predlogom o finansiranju granične bezbednosti, jednim od ključnih obećanja predsednika Trampa iz kampanje… izgradnjom zida duž američko-meksičke granice.

“Govorili smo o pograničnoj bezbednosti toliko godina, a sada konačno imamo šansu da to i sprovedemo”, kaže Majkl Mekol, predsednik Odbora za unutrašnju bezbednost Predstavničkog doma.

Međutim, demokrate u Predstavničkom domu neće na to pristati bez borbe…

“Gospodine predsedavajući, da li H.R. 3548 odobrava izgradnju velikog lepog graničnog zida, od mora do blještavog mora? Kako je to predsednik opisao tokom predizborne kampanje?”, postavio je ironično pitanje Filimon Vela, demokratski kongresmen iz Teksasa.

I mada predsednikov zid verovatno nikada neće biti izgrađen duž delova udaljenih planina i pustinja, što priznaju i republikanci kao što je Vil Herd, kongresmen iz Teksasa koji je rekao: "Izgradnja zida od mora do blještavog mora je najmanje efikasno i najskuplje rešenje za pograničnu bezbednost”

Drugi pak kažu da je situacija na granici suviše ozbiljna da bi se mogla ignorisati.

“Slažem se sa predsednikom kada je u pitanju briga da porozna granica podstiče široko rasprostranjenu ilegalnu imigraciju i omogućava narko kartelima, bandama, krijumčarima da udju u našu zemlju i počine neko krivično delo u našim zajednicama. Smatram da je od ključne važnosti da preduzmemo sve što je moguće da sprečimo da se problemi u vezi sa poroznom granicu ikada ponove ubuduće”, smatra Džon Retklif, republikanski kongresmen iz Teksasa.

Jačanje tih granica zapošljavanjem još hiljada dodatnih pripadnika granične policije i imigracionih agenata biće skupo… što navodi demokrate da kažu da odvajanje novih sredstava za taj problem nije rešenje.

“Da li je to zaista prioritet za američki narod, ili prioritet predsednika Trampa?”, pita Val Demings, članica Predstavničkog doma iz Floride.

I dok demokrate kao što je kongresmen Lu Korea iz Kalifornije kažu da je došlo vreme za dublje promene kompleksnog imigracionog sistema sa mnogo nedostataka, Kongres, koji je inače spor u postizanju kompromisa, možda će biti primoran da deluje kada istekne rok za program DACA 5. marta iduće godine.

XS
SM
MD
LG